Iskolai beirtakozás: április 28-30.

Az általános iskola 1. évfolyamára történő beiratkozás időpontját 2014. április 28.-30. (8-18 óra) között határozta meg a Kormányhivatal. A kormányhivatal felhívja a szükől figyelmét, hogy amennyiben nem íratják be a tanköteles korú gyermeküket az általános iskolába akkor szabálysértést követnek el amely pénzbírság kiszabását vonhatja maga után.

 

Tájékoztató az általános iskolai beiratkozásról

A Pest Megyei Kormányhivatal a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 50.§ (8) bekezdésében előírt kötelezettségének eleget téve meghatározta és közzétette a 2014/2015. tanévre vonatkozóan a Pest megyei általános iskolák felvételi körzetét és a pedagógiai szakszolgálatok működési területét.

A felvételi körzetek meghatározása a Pest megyében működő 187 települési önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzatok véleményének, javaslatának figyelembe vételével történt. A felvételi körzetek meghatározásával kapcsolatban ugyan jogszabály nem nevesíti a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ véleményének megkérését, a Kormányhivatal tiszteletben tartva a fenntartói feladatokat és jogokat, a megyei tankerületek számára is lehetőséget adott az észrevételek megtételére.

Az általános iskolák felvételi körzetéről szóló tájékoztatást a Kormányhivatal 2014. február 27. napján elektronikus úton megküldte
a megyei települési önkormányzatok részére azzal a kéréssel, hogy szíveskedjenek azt közzétenni a honlapjukon ,
a megyei tankerületek részére azzal a kéréssel , hogy szíveskedjenek eljuttatni az általuk fenntartott általános iskolákhoz, és azok a helyben szokásos módon gondoskodjanak a közzétételről, tájékoztatásul a megyei járási hivatalok számára .

Az általános iskola 1. évfolyamára történő beiratkozás időpontját - a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ véleményének kikérését követően - az alábbi időpontokban határozta meg a Kormányhivatal:

2014. április 28. hétfő (8-18 óra között)
2014. április 29. kedd (8-18 óra között)
2014. április 30. szerda (8-18 óra között)

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 22. § (2) bekezdése alapján az adott évben tanköteles korba lépő gyermeket (az idei évben a 2008. augusztus 31-ig született gyermekeket) a szülő a Kormányhivatal által közleményben vagy hirdetményben közzétett időpontban köteles beíratni a lakóhelye szerint illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára.

A beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt (lakcímkártyát) és a gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást (óvodai szakvélemény)

Az. általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, akinek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye a körzetében található.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 50. § (1) bekezdése értelmében az általános iskolába történő felvételről vagy átvételről az iskola igazgatója dönt. Döntését írásban közli a szülővel. A felvételi kérelem elutasításáról határozatot hoz. A felvétel elutasítása esetén a szülőnek joga van az elutasító határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül jogszabálysértésre vagy érdeksérelemre hivatkozással jogorvoslattal élni. Fellebbezését állami általános iskola esetében az illetékes tankerület igazgatójához , egyházi és magán iskola esetében a fenntartó hoz nyújthatja be.

Amennyiben nem a kötelező felvételt biztosító körzetes iskolába kívánja a szülő gyermekét beíratni, és a választott iskola a gyermek felvételét elutasító döntést hoz, a szülő a gyermekét a döntés jogerőre emelkedését követő öt napon belül köteles beíratni a kötelező felvételt biztosító iskola első évfolyamára.

Felhívjuk a tisztelt szülök figyelmét, hogy külföldi tartózkodás esetén kötelesek tájékoztatni a járási hivatalt a tanköteles korú gyermek külföldön történő iskolába járásáról, amennyiben nem íratják be a tanköteles korú gyermeküket az általános iskolába akkor szabálysértést követnek el, amely pénzbírság kiszabását vonhatja maga után.

A szeptemberben induló 2014/2015. tanévhez ezúton kívánunk sok sikert a tankötelezettség teljesítését kezdő elsős tanulóknak!