Civil közösségek támogatása

A képviselő-testület nemrég döntött a biatorbágyi civil szervezetek részére kiírt támogatási pályázatokról. Biatorbágy önkormányzata 2014-ben közel 33 millió forinttal támogatja a helyi alapítványok és egyesületek közösségi célokat szolgáló programjait, rendezvényeit.

Az elbírálásánál előnyben részesültek a legalább három szervezet által közösen vállalt célok. A városban működő politikai szervezetek és pártok ezúttal sem részesülhettek közpénztámogatásban.

A civil csoportok a pályázati úton elnyert támogatásokból a város kulturális palettáját és sportéletét színesítik, valamint településünk természeti- és épített értékeinek megóvását segítik elő. Vagyis az itt élők, azaz mindannyiunk életminőségének javításához járulnak hozzá. A képviselő-testület továbbra is hatályos döntése értelmében a helyi civil szervezetek a pénzbeli támogatáson felül a bevétel nélküli közösségi rendezvényeikhez – előzetes egyeztetést követően természetbeni támogatásként – továbbra is térítésmentesen használhatják a Faluház és a Közösségi ház rendezvénytermeit.
Az önkormányzat által pályázati úton támogatott 2014-es civil célok és tervek, valamint az azokhoz nyújtott támogatások összesítése itt olvasható.

A pályázaton kívül, külön együttműködési megállapodás alapján támogat több kiemelt tevékenységet folytató szervezetett az önkormányzat:

Szervezet neve                                                                        Támogatás összege
Biatorbágy és Környéke Mozgáskorlátozottak Egyesülete            350.000,- Ft
Biatorbágy Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület           4.100.000,- Ft
Biatorbágy Önkéntes Tűzoltó Egyesülete                                          800.000,- Ft
Biatorbágyi Nagycsaládosok Egyesülete                                          300.000,- Ft
Viadukt Sportegyesület Biatorbágy                                                19.000.000, -Ft
                                                                                          Összesen 24.550.000,- Ft

Öt helyben működő patinás művészeti csoport (Pászti Miklós Vegyeskar, Biatorbágyi Népdalkör, Szakály Mátyás Férfikórus, Füzes Táncegyüttes, Biatorbágyi Ifjúsági Fúvószenekar) kap további 1,5 millió forint támogatást a művészeti vezetői feladatok ellátásának elősegítésére. A városvezetés külön megállapodás keretében ezen együttesek szakmai vezetőinek tiszteletdíjához havi 25 ezer, évi 300 ezer forinttal járul hozzá.

Külön, nem a pályázat részeként beérkezett kérelmek alapján a képviselő-testület a 2014. évi költségvetési keretéből támogat néhány egyedi kezdeményezést is:
- Zentai Ágnes és Szauter Szilvia részvételét a Bécs-Budapest Ultramaratoni Futóversenyen 72.000 forinttal;
- Chemez Farkas hagyományőrző lovas zarándoklatát Csíksomlyóra 100.000 forinttal;
- A Torbágyi Katolikus Egyházközség jubileumi zarándokútját 100.000 forinttal;
- A Biai Katolikus Egyházközség lengyelországi zarándoklatát 200.000 forinttal;
- A Rákóczi Szövetséget pedig testvérvárosunk Alistál húsz új első osztályos kisiskolásának nyújtandó beiskolázási támogatással, összesen 200.000 forint összegben.
 

Csatolmány Méret
Civil támogatások (141.58 KB) 141.58 KB