Willingerék szép portája

„Szép porta Biatorbágyért” elismerésben részesült Willinger Antal és felesége az idei Városünnepen. Tóni bácsi és Annus néni a nyolcadik x környékén járó életkoruk ellenére egész évben odafigyelő gondossággal tartják rendben lakóingatlanuk környékét, művelik annak udvarát és kertjét. Ezért az ez évi négy jelölt ingatlan közül – a szakmai zsűri véleményével teljes egyetértésben - a város képviselő-testülete nekik ítélte oda a kulturált kertvárosi lakókörnyezet példaértékű ápolásáért járó emléktáblát és oklevelet.

A Szép porta… kitüntetést még 2000-¬ben alapította az akkori városvezetés, azonban
a díj első alkalommal való átadására sajnos a roppant nehézkes jelölési és értékelési rendszer miatt tizenkét esztendőt kellett várni. Az elismerő cím odaítélésével kapcsolatos eljárást a 2010-ben megválasztott képviselő-testület egyszerűbbé és életszerűvé alakította át. A díjat ezt követően 2012-ben a Hajzuk család (Szabadság út 5.) részére, 2013-ban a Lukács család (Diófa utca 6.) részére adományozta a városvezetés. Míg az idén az idős Willinger család (Móricz Zs. utca 5.) otthona kerítésére kerülhet ki a településünk szépítésében való tevékeny részvételről tanúskodó – SZÉP PORTA BIATORBÁGYÉRT 2014 – feliratú táblácska.

Az elismerés odaítélésének írásos indoklása:
A házaspár 1960 óta lakik a város e csendes, rendezett utcájában. Házukat, kertjüket egész évben tiszta, ápolt környezet jellemzi. Tavasztól őszig házuk előtt végigmenni különleges élményt jelent, hiszen az előkertben pompázó rózsakert illata már távolról fogadja, és messzire tovább kíséri az arra járót. A ház udvarában szintén különféle rózsafajták sorakoznak hosszú sorokban. Az amatőr „virágkertészet” mellett ápolt, saját nevelésű palántákból ültetett veteményes kert is található az ingatlanon, sokfajta haszonnövénnyel. A 83-dik és 79. életévében járó házaspár, magas életkora ellenére a kert ápolását maga végzi egész esztendőben (Csupán az utóbbi években és pusztán a kert felásásában szorulnak fiuk segítségére.) Annus néni gyönyörű, szapora virágaiból szívesen és gyakran ad egy-egy tövet vagy hajtást ajándékba ismerőseinek, így manapság már nem csupán náluk, hanem a város igen sok kertjében illatozik Willinger-házból származó virág.