Élő búcsú Juhász Ferenctől

2016. június 21-én 18.00 órától, egy hónapon át tekinthető meg a „Juhász Ferenc ÉLŐ-BÚCSÚ - emlékkiállítás a Kieselbach Galériában Budapesten. (1055 Budapest, Szent István Krt. 5.) A szokatlan tematikájú tárlat elsősorban szimbolikus főhajtás a 20. század második felének egyik legjelentősebb magyar költője előtt, de egyben sajátos kísérlet is az irodalom és a festészet közös bemutatására.

A tárlat központi fejezete Juhász Ferenc legfontosabb, egész életét meghatározó barátságát idézi meg. Hantai Simon, a leghíresebb és legértékesebb magyar festő ugyanabban a kis faluban, Bián született, s ő adta a költő számára az első meghatározó, biztató tanácsokat. Ezt a fontos, halálig tartó barátságot, a két életút tanulságait nem csupán a költő megható, barátjáról írt sorai, közös fényképeik, de közel ötven, döntő részbenkorábban sosem kiállított, múzeumokból és magángyűjteményekből érkező Hantai festmény is megeleveníti.

A másik fontos, fiatalkori művészbarát, Csernus Tibor első, ikonikus portréja is bemutatásra kerül, ahogy Ferenczy Béni, Konok Tamás, Fehér László és Melocco Miklós Juhász-arcképeit is megismerheti a közönség. A Barátok-termében többek között Nagy László, Tamás Áron, Ottlik Géza és Kassák Lajos alakja tűnik fel, de a kiállítás segítségével a látogatók a legendás, Mandula utcai lakásba, a művek születési helyére is bepillantást nyerhetnek.

A kiállítás előzetese itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=PL7Bfa3IdR4