Villanyóra tűz

Csámpai Attila tűzoltó százados, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei szóvivője arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy kigyulladt egy családi ház falába beépített villanyóraszekrény vasárnap reggel Biatorbágyon a Határ utcában. A tüzet feszültségmentesítést követően a helyi önkéntes és a törökbálinti hivatásos tűzoltók eloltották, majd átvizsgálták az épületet.

Hasznos tanácsok az ilyen és ehhez hasonló balesetek elkerülésére a https://kreativlakas.com/ webhelyről:
Az elektromos gondoknak sokféle „tünete” lehet. Csak hogy néhány példát említsünk: intő jel, ha gyakran leold a biztosíték, vibrál a lámpa, égés­nyom jelenik meg egy konnektoron, kapcsolón, biztosíték körül, vagy égett műanyagszag terjeng a lakásban.

Sok lakásban nincs elég fali dugalj, így a kon­nektorokba elosztókat, hosszabbítókat dugnak. Ezzel azonban jelentősen megnőhet egy-egy konnektor terhelése, sőt, gyakran túlterheléshez vezethet. A kevés dugalj arra figyelmeztet, hogy az elektromos rendszert eleve nem túl nagy terhelésre méretezték, túlterhelés esetén tehát a lakás egész vezetékhálózata leéghet!
A hanyagul bekötött konnektorokból lógó csu­pasz vezetékekből szikra pattanhat ki, ami tüzet okozhat.
A szőnyeg alatt futó kábel burkolata könnyen átmelegszik, és hamar tönkremegy.

Jobb félni
Ha biztosítékot cserélünk, mindig a gyártó által meg­adott fajtájú és amperszámú változatot tegyük be a régi helyett. Amennyiben ezt nem tartjuk be, készüléke­ink meghibásodhatnak, s hálózati rövidzárlat alakulhat ki, amitől tűz keletkezhet.
Évente ellenőriztessük elektromos eszközeinket, főleg azokat, amelyek fűtenek (pl. hősugárzó), vagy motorral működnek (pl. ventilátor).
Szintén nézessük meg szakemberrel az elektromos melegítőpárnát, takarót minden évben.