Megkezdődött a helyi klímastratégia kidolgozása Biatorbágy városában

A Széchenyi 2020 program keretében Biatorbágy Város Önkormányzata száz százalékos támogatási mértékkel 9.605.000 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósítja meg a KEHOP-1.2.1-18-2018-00147 azonosítószámú, „Biatorbágy helyi klímastratégiája” című projektjét. A helyi klímastratégia kidolgozására létrejött projekt keretében megkezdődött a klímastratégia szakmai változatának kidolgozása.

A pályázat keretében kidolgozásra kerül Biatorbágy városának klímastratégiája, melynek célja, a klímaváltozás okozta kockázatok megelőzése, a hatások mérséklése, az alkalmazkodó-képesség és a hatásokhoz való alkalmazkodás javítása érdekében olyan, a helyi feltételekhez illeszkedő stratégiai dokumentum megalkotása, amely az érintettek széles körének bevonásával meghatározza a legfontosabb beavatkozási igényeket. A klímastratégia kidolgozása az országos klímastratégiai módszertant követve történik és illeszkedik a Pest megyei klímastratégiához.

A program tervezetten 2021. május 31-ig tart, amely időpont a járványügyi helyzet miatt biztosan kitolódik néhány hónappal. Az ez idő alatt készülő klímastratégia mellett, szemléletformáló akciók keretében tervezik a szervezők a lakosság széles körű tájékoztatását és a témában való jártasságának elmélyítését.

A projektindító megbeszélésen Biatorbágy Város Önkormányzata nevében Tarjáni István polgármester leszögezte: „…a város vezetése kiemelt feladatának, személyes ügyének tekinti a klímatudatosság erősítését Biatorbágyon. Igazodva az országos szintű Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiához, azon munkálkodunk, hogy a stratégia révén világossá tegyük azokat az irányokat, célokat és intézkedéseket, amelyek megvalósításával az éghajlatváltozás káros hatásai hosszútávon helyileg kezelhetőek és megelőzhetőek lesznek. Bízunk abban, hogy a városi klímastratégia, valamint a remélhetőleg mielőbb megrendezhető szemléletformáló akciók együttes hatására erősödni fog a lakosság, az intézmények és a vállalkozások éghajlatváltozás iránti érzékenysége.”

A klímastratégiai dokumentum megalkotásáért felelős munkacsoport vezetője, a Dipol Humánpolitikai Intézet nevében eljáró Dr. Fegyveres-Fiskál Gábor elmondta, hogy a dokumentum két nagyobb egységből fog állni: a stratégia egy átfogó helyzetértékelés, célmeghatározás és terv lesz a következő 20-30 évre, míg az intézkedési terv olyan helyi-szomszédsági intézkedések listája, amelyek közül számos intézkedés akár már 2020-ban is megvalósulhat. Amint elkészül a dokumentum szakértői változata, az Önkormányzat honlapján elérhető lesz és bárki elmondhatja majd véleményét, hiszen a helyiek tapasztalata, észrevételei és ötletei teszik hitelessé és alkalmassá a stratégiát arra, hogy az annak mentén szervezett cselekvési programok az ittlakók életének jobbítását szolgálják.
Kifejtette még, hogy a tervezett szemléletformáló programsorozat szakmai konferenciák, iskolai tanulmányi versenyek, óvodai programok és városi rendezvényeken való részvétel révén igyekszik eljutni a város minden lakójához – amint a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi. 

A projektről személyes, közvetlen információ kérhető:

Mester László
Biatorbágy Város Önkormányzat
Polgármesteri kabinet
Média- és közszolgálati kommunikációs tanácsadó
+36 30 697 41 15
sajto@biatorbagy.hu
 

Csatolmány Méret
sajtokozlemeny_nyito_biatorbagy_ffinal_20200424.pdf (155.23 KB) 155.23 KB