szennyviz-telep-paty.jpg

Tarjáni Istvánnak, Biatorbágy polgármesterének kezdeményezésére a Pest Megyei Főügyészség 2021 áprilisában természetkárosítás vétsége miatt nyomozást rendelt el a Füzes-patak folyamatos szennyeződésének kivizsgálására. Az eljárás még nem zárult le. Habár azóta a pátyi szennyvíztisztító átfogó műszaki felújítása megtörtént, úgy tűnik a probléma nem szűnt meg. Tarjáni István úgy fogalmazott: addig nem állunk meg, amíg a patak újra olyan tiszta nem lesz, mint volt. Az utóbbi időszakban egy pátyi lakos több videót is készített arról, hogy elszíneződött, zavaros, barnás lé folyik ki a Füzes-patakba a település szennyvíztisztító telepéről. Székely László, Páty polgármestere 2023. március 17-én közleményben tájékoztatta Páty és Biatorbágy lakosságát a Dabas és Környéke Vízügyi Kft. által üzemeltetett Pátyi Szennyvíztisztító Telep működésével kapcsolatban. Közlemény a mellékletben.

bolcsodei_beiratkozas.jpg

A Biatorbágyi Gólyafészek Bölcsődében a fenntartó a beiratkozást a követezőképpen határozta meg: egész évben folyamatos és annak utolsó napja a 2023/24-es nevelési évre 2023. május 4 napja.

csath_magdolna.jpeg

Nemzeti ünnepünk alkalmából 2023. március 14-én a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozat kitüntetésében részesült DR. CSATH MAGDOLNA ANNA Szent-Györgyi Albert-díjas közgazdász, a közgazdaság-tudomány doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektori főtanácsadója és Szent II. János Pál Kutatóközpontja Gazdaságfejlesztés- és Kisvállalkozás-kutatási és Továbbképző Intézetének vezetője, a Magyar Közgazdasági Társaság Versenyképességi, Innovációs és Informatikai Szakosztályainak elnökségi tagja a közgazdaság-tudományok területén elért eredményei, a felsőoktatásban és a kutatásban folytatott, a tehetséggondozás, a versenyképesség és a vállalkozások fejlesztése iránt is különösen elhivatott munkája, illetve odaadó szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként.

vizmuvek.jpg

A Fővárosi Vízművek Zrt. – az átalakuló fogyasztói igényekre figyelemmel – folyamatosan bővíti az online ügyfélszolgálatán intézhető ügyköröket, egyben kihasználatlanság miatt csökkenti a személyes ügyfélszolgálatok számát. A cég márciustól megszüntette biatorbágyi kirendeltségét.

takarekbank_zrt_logo_9.jpg

A Takarékbank tájékoztatása alapján közöljük, hogy a pénzintézet fiókhálózatának modernizálása miatt a biatorbágyi ügyfelek által eddig látogatott fiókot összevonják a 2053 Herceghalom, Zsámbéki út 16. címen található fiókjukkal.

biatorbagyi_korkep_2023._marcius_cimlep.jpg

Itt már elérhető a Biatorbágyi Körkép márciusi nyomdai számának elektronikus változata. Címlapüzenetek: „…Örömmel töltesz el színed előtt…” – Húsvéti gondolatok Bohn István plébánostól / Bolondos dallamok – Farsang idején a PMAMI-ban / Inspiráló élmények a szenior klubban – Az Operaháztól a Gül Baba türbéjéig.

barnakoszen.jpg

Az orosz ukrán fegyveres konfliktus jelentősen megváltoztatta az európai emberek és közöttük a magyar emberek életét. Az elhúzódó háború nyomán kialakult energiakrízis okozta nehézségek áthidalása érdekében indította el a kormány a magyarországi barnakőszén-programot, segítve az önkormányzati intézmények fűtését, lehetőséget adva a lakosságnak hazai barnakőszén elérhető áron történő megvásárlásához. A lakosság részére az Ormosszén Zrt. webáruházat hozott létre, amely elérhető az interneten a http://hazaiszen.hu weboldalon, ahol a lakossági megrendeléseket regisztrációt követően ugyanúgy lehet intézni, mint bármely más webáruházban.

szadfal.jpg

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Tudáspark közműépítési munkálatai során a Disznólápa-patak mentén levert szádfal-lemezek kihúzását, kiemelését a kivitelező megkezdte. A zajjal járó munkálatok várhatóan március 10-ig tartanak. Szíves türelmüket és megértésüket köszönjük!

bialogoszines.jpg

Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadta a település 2023. évi költségvetési koncepcióját, amely itt tekinthető meg.

bialogoszines.jpg

Ezúton tájékoztatjuk az Adózókat, hogy 2023. év január 1-jétől a helyi iparűzési adó devizában történő megfizetéséről szóló 366/2022. (IX. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) alapján a helyi iparűzési adót euró vagy amerikai dollár devizanemben is megfizethetik.

birosagi_ulnokvalasztas.png

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (a továbbiakban: Bjt.) 216. § (1) bekezdése alapján a bírósági ülnökök megbízatása 4 évre szól. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a 24.SZ/2023. (II. 15.) OBHE határozatában megállapította a megválasztandó ülnökök számát, míg a Köztársasági Elnök 39/2023. (III. 6.) KE számú határozatával a választást 2023. március 07. és 2023. április 30. közötti időtartamra tűzte ki. Tekintettel arra, hogy a legutóbbi soros ülnökválasztásra 2019-ben került sor, idén esedékes a soros ülnökválasztás.

ovodai_beiratkozes.jpg

Az óvodakötelessé váló gyermekek beíratásának időpontját a Biatorbágyi Benedek Elek Óvodába a fenntartó 2023. április 24-26. 8:00-17:00 között határozta meg. További információk itt találhatóak.

kerekesszekeskorhinta.jpg

Biatorbágy Város Önkormányzata támogatást nyújtott a Fő téri játszótéren felállítandó, mozgáskorlátozottak (kerekesszékesek) és mozgásukban nem korlátozottak részére is használható forgóhinta beszerzésére és telepítésére. Az integrált játszóeszköz ünnepélyes használatba adása 2023. március 18-án, szombaton 10:00 órakor lesz. További információ alább.

utlezaras-1.jpg

A Kálvin tér átépítésének folytatásaként tervezetten 2023. március 16-tól (csütörtök) útépítési munkák miatt a Nagy utcában, a mellékelt térképen látható és jelzett útszakaszon, fél pályás bontás és útfelújítás miatt, forgalomkorlátozás lép életbe. A váltakozó forgalom átengedését lámpás irányítás biztosítja majd. Tartós forgalomkorlátozásra kell számítani. Megértésüket és türelmüket előre is köszönjük!

dakovlogo.png

A pátyi szennyvíztisztítót üzemeltető cég tájékoztatja a lakosságot, hogy 2023. március 5-én műszaki meghibásodás történt, ezért az elfolyó vízben iszap jelent meg. A mellékelt tájékoztatás szerint: „a kikerült iszapban olyan növényi anyagok vannak, amelyeknek egyetlen ártalmas hatása, hogy a Füzes-patak növényzete intenzívebben fog növekedni…” Havária = üzemzavar, veszélyhelyzet.

fuzespatakk.jpg

A Dabas és Környéke Vízügyi Kft. ma értesítette hivatalosan az önkormányzatot, hogy a Pátyi Szennyvíztisztító Telep szennyezéscsökkentési tervét az előírásoknak megfelelően végrehajtották. A próbaüzem során végzett akkreditált mérések szerint a Füzes-patakba kerülő tisztított víz minősége már megfelel a környezetvédelmi határértéknek. Biatorbágy önkormányzata elkészíttette a meder és környezetének rehabilitációs tervét annak érdekében, hogy a patak élővilága mielőbb megújulhasson. Polgármesteri bejelentés.

bialogoszines.jpg

A Kálvin tér átépítésének részeként, tervezetten 2023. március 1-től (szerdától) a Nagy utca páros oldalán, a mellékelt térképen jelzett szakaszon járdafelújítási munkálatok kezdődnek. Megértésüket és türelmüket előre is köszönjük!

korkep_onlinekep.jpg

Februári 14-én, kedden elindult az átalakított Körkép Online. A régi-új elektronikus felület visszatér létrehozásakor meghatározott, céljához: a nyomtatott Biatorbágyi Körkép kiegészítéseként szolgálni az olvasókat. A két médium szoros együttműködése lehetővé teszi, hogy a fontosabb híreket megjelenítse Biatorbágy intézményeiről, civilszervezeteiről, sportéletéről, egyházairól. A Körkép Online-ban bármely két nyomtatott lapszám közötti időszakban is megjelenhetnek hírek, tudósítások, interjúk.
A Körkép Online-t ide kattintva érheti el. Szerkesztők: Király Ferenc főszerkesztő – f.kiraly@t-online.hu; Bencze-Novák Sára szerkesztő – novak.sara@vhtv.hu.

bialogoszines.jpg

Biatorbágy Város Önkormányzata egyeztetett a település hulladékkezelését végző Depónia Nonprofit Kft-vel a lakosság számára térítésmentesen biztosítandó szolgáltatások időpontjairól, amelyek nem szerepelnek a cég hulladéknaptárjában.