bit_alapkoletetel_mti-szigetvary_zsolt_fotoja_3.jpg

2022. január 19-én helyezték el a szeptemberben induló, Magyarországon modellértékűnek számító Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium (BIT) alapkövét. A BIT a jövőben 500 diák számára kínál piacképes szaktudást, valamint egy gimnáziumi osztályt is indít. A 2022 szeptemberében induló osztályokba február közepéig lehet jelentkezni. Az iskolát az Ökumenikus Segélyszervezet az Oktatásért Alapítvány működteti majd. Sajtóközlemény a mellékletben. Fotó MTI-Szigetváry Zsolt. A Völgyhíd Televízió – Bencze Tibor szerkesztő és Talabér Imre operatőr összefoglalója – itt tekinthető meg.

paragrafus.jpg

A Biatorbágyi Polgármesteri Hivatal pályázatot hirdet határozatlan idejű köztisztviselői jogviszony keretében jogi és szervezési referens állás betöltésére. A pályázatról részletes információk az állásajánlatok között találhatók.

bialogoszines.jpg

A 237/2021. (IX.30.) sz. önkormányzati határozatban döntés született a NIF Zrt által benyújtott telepítési tanulmányterv alapján a településrendezési eszközök módosításának előkészíthetőségéről.
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet alapján a településrendezési eszközök módosítása tárgyalásos eljárásban történik.

deponia_logo.jpg

Elérhető a Deponia Nonprofit Kft. 2022. Biatorbágyi hulladéknaptára. A naptár a következő linkkel beággyazható google naptárba, vagy elérhető nyilvános böngészőben megnyitható verzióban is.

covid19.jpg

A Települési Oltási Akciónapok nevezetű program keretében a biatorbágyiak a mellékelt táblázat szerinti biatorbágyi és herceghalomi helyszíneken és időpontokban vehetnek fel Covid vírus elleni vakcinákat. Mindezek mellett januárban a kórházi oltópontok és a járásszékhelyi szakrendelők is előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül fogadják az oltásra jelentkezőket, így a Budakeszi Egészségügyi Központ (Budakeszi, Fő u. 179.) is várja azokat, akik első, ismétlő vagy megerősítő oltást kívánnak felvenni.

eghazlogo.jpg

A Biatorbágyi Egészségházban az ultrahang berendezés meghibásodása miatt a jövő hétre (2022.01.03 – 2022.01.07) tervezett kardiológiai vizsgálatok elmaradnak! A sürgős esetekre, 2022.01.04-én, kedden, 14.00 és 18.00 óra között lesz kardiológiai rendelés, de ultrahangos vizsgálati lehetőség nélkül!

klimastrateegiabanner.jpg

Biatorbágy a világ része. Mit tehetünk, teszünk azért, hogy bolygónk élhető maradhasson? Városunk helyi klímastratégiájának kidolgozását 2018-ban kezdeményezte az önkormányzat, amelyhez európai uniós támogatást is kapott. A programról, amely az önkormányzat, a civil szervezetek, az oktatási intézmények, vállalkozások és a helyi lakosok javaslatainak feldolgozásával született, itt olvashatók részletek. A stratégia elkészült, zárásáról a Völgyhíd Televízió adott hírt. A cselekvési terv tehát adott, megvalósításához nem elég az önkormányzat szándéka, az egyéni akaratok összefogó, aktív részvétele sem árt. Tegyünk együtt környezetünkért! Első lépésben a dokumentum elolvasásával.

biatorbagyi_korkep_2021._december_2022._januar_cimlap.jpg

A Körkép tizenegyedik évfolyamának tizedik számában itt már olvashatók városunk közéleti hírei. Karácsony közeledtével ezúttal Bolyki András írását olvashatják az ünnep misztikus hangulatáról, várakozásaink beteljesüléséről. Az újságban szó esik a Budapest–Balaton-kerékpárút (BuBa) ideiglenes belterületi szakaszával kapcsolatos, majdnem teljes feldolgozottságú városi konzultációról, a közmeghallgatásról és közkívánatra megtalálható benne a ViaBusz november másodikától érvényes menetrendje.

logo_hungary_mav.svg_.png

Az 1 sz. Budapest-Tatabánya-Győr-Hegyeshalom vasútvonal menetrendje a 2021. decemberi 12-i éves menetrendváltással módosul, Biatorbágy vasúti kiszolgálása több szempontból is bővül, melyről az alábbi tájékoztatást tudjuk adni. 

covid19.jpg

Tisztelt Szülők! Biatorbágyon is folyamatban van az 5-11 éves korosztály Covid 19 vírus elleni oltásának előkészítése. Az orvosszakmai információk alapján alakul ki az eljárásrend, így városunk gyermekorvosai első körben felmérik az oltási hajlandóságot, amely az oltóanyag rendeléséhez szükséges. Aki igényli gyermekének a védőoltást, az az ismert elérhetőségeken keresse körzetének gyermek háziorvosát, adja meg gyermeke nevét, születési idejét, TAJ számát, lakcímét, a szülő elérhetőségét, telefonszámát, hogy az oltás időpontjáról értesítést kaphasson.

img_3104.jpg

Január 12-e a doni áttörés áldozatainak emléknapja. 1943-an ezen a napon törte át a háromszoros túlerővel rendelkező szovjet hadsereg a Don folyó 208 km hosszú partszakaszának védelmére kivezényelt 2. magyar hadsereg frontvonalát. Ennek következtében több tízezer a kötelező katonai szolgálatát teljesítő honfitársunk vesztette életét, vagy került hadifogságba.

covidteszt.jpg

2022. január 12-én 15.00 és 17.00 óra között, valamint január 18-án 14.00 és 16.00 között vénás vérből történő antitest kimutatásra emellett oltás utáni antitest vizsgálatra ad lehetőséget a Biatorbágyi Egészségház. Igény esetén antigén gyorsteszteket is végeznek. Időpontot a +36 23 534 560-as telefonszámon lehet kérni. Felhívás a mellékletben.

bialogoszines.jpg

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban Étv.) 9/A. §-a alapján az integrált településfejlesztési stratégiát a települési önkormányzat képviselő-testülete állapítja meg. A törvény változásait követően a jövőben az ITS, a majdan megalkotásra kerülő új településfejlesztési tervbe fog illeszkedni.Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testülete az ITS-t 61/2016. (III.31.) sz. határozatával Biatorbágy Város Integrált Településfejlesztési Stratégia 2014-2020 címmel fogadta el. Az új településrendezési eszközök elkészültéig, és elfogadásig a jelenleg hatályos ITS módosítása, kiegészítése szükséges.

biato.jpg

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a biai településrészen időnként érezhető kellemetlen szaghatás nem a közművek meghibásodásának, hanem a tó lecsapolásának következménye. A Biatorbágy 1. sz. halastó szárazon tartását a PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉRDI JÁRÁSI HIVATALA, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya rendelte el állategészségügyi okokból. Az újbóli feltöltés előre láthatóan 2022. január 16-án kezdődhet meg. A környékben érezhető szag intenzitása a tómeder száradásával és a fagyok beálltával enyhülhet. Megértésüket, türelmüket és együttműködésüket az egészséges környezet megőrzése érdekében előre is köszönjük.

oltas.jpg

Az omicron vírusvariáns magyarországi megjelenésére tekintettel januárban minden csütörtök és péntek délután, és szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon és járásközponti szakrendelőkben. Ekkor előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval lehet felvenni akár az első, akár az elmaradt második vagy a megerősítő harmadik oltást is. Biatorbágyon a háziorvosok tartanak oltási akciónapokat (mellékletben), az Egészségházban nem lesz különleges oltónap.

szarvasugrasag.jpg

A gyalogátkelő és a kerékpáros átvezetés után, megnyithatóvá vált a Szarvasugrás körforgalom negyedik, egyirányú behajtó ága. A Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedésfelügyeleti Főosztályának Útügyi Osztálya 2021. 12. 17-én értesítette Biatorbágy Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Műszaki Osztályát, hogy helyszíni ellenőrzést tartottak Biatorbágy közigazgatási területén, a 8101 j. út 0+475 kmsz-ben található körforgalom átépítésének tárgyában.

orulonkfalevel.jpg

Biatorbágy 2019. november 1-jétől 2021. október 31-ig 331 babával, 149 lánnyal és 182 kisfiúval lett gazdagabb. A veszélyhelyzeti korlátozások miatt az idei Angyalfia-vásáron nyílt először lehetőség arra, hogy az elmúlt három félévben megszületett gyermekek szülei elhelyezhessék a gyermekük születési dátumával és nevével ellátott levélkéket a város szimbolikus életfáján. Legifjabb lakóinkat településünk nevében Tarjáni István polgármester, Mohácsy István ifjúsági és sporttanácsnok, valamint a védőnői szolgálattól Ficsorné Schläffer Ágnes köszöntötte. Az eseményről a Völgyhíd Televízió készített összefoglalót, amely tévéadáson kívül itt is látható.

pestmegyelogo.png

Pest Megye Közgyűlése Év Gazdálkodója Díjat adományoz Rigó Zoltán biatorbágyi gazda részére a szőlőtermesztésben és bortermelésben elért kimagasló eredményeinek elismeréséül. Rigó Zoltán közel 20 évvel ezelőtt szőlész-borász szakmérnöki diplomát szerzett és az Öreghegy Nyakas-dűlőjében kialakította a Rigó Pince és Borházat. A hagyományos és modern technológiák ötvözésével előállított borai egyedi minőséget képviselnek.

bursa.jpg

Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének Oktatási, Kulturális és Egészségügyi Bizottsága 2020.06.25. napján elfogadott bírálati szempontrendszere alapján elbírálásra kerültek a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatra benyújtott pályázati anyagok. A Bizottság 78/2021. (XI.22.) számú határozatával meghozta döntését a támogatott pályázók személyéről és a részükre nyújtott támogatások összegéről. Az ösztöndíjpályázat keretében kizárólag a nyújtott támogatások összesített adatai („A” és „B” típusú támogatottak szerinti bontásban) hozhatók csak nyilvánosságra. Ezzel összhangban a pályázat eredményeivel kapcsolatosan az alábbi tájékoztatást nyújtom:

kuka.jpg

Kérjük azokat az ingatlantulajdonosokat, akik most ébredtek környezettudatosságra, vagy akikhez mára jutott el a hír, hogy térítésmentesen juthattak volna hozzá kék színű szelektív hulladékgyűjtő edényzethez, hogy kuka (Keller und Knappich Augsburg) igényüket jelezzék a település hulladékkezelője felé. A Depónia Hulladékkezelő és Településtisztasági Nonprofit Kft. ügyfélszolgálata elérhető a ugyfel@deponia.hu email címen, vagy a +36 22 407 416-os vonalas telefonszámon.