Felhívás a 2022. évi népszámlálásban közreműködő számlálóbiztosok jelentkezésére

Tisztelt Biatorbágyi Lakosok! 2022. évben tizenhatodik alkalommal kerül sor népszámlálásra, melynek célja, hogy pontos és részletes képet kapjunk Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről. Ezek az információk szükségesek a mindannyiunk életét befolyásoló gazdasági, társadalmi döntések előkészítéséhez, a helyi fejlesztések tervezéséhez és a tudományos kutatásokhoz. A népszámlálásra vonatkozó legfontosabb szabályokat, beleértve a gyűjtendő adatok körét, a 2022. évi népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény írja elő. A népszámlálási törvény szerinti adatszolgáltatás – az egészségügyi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozó adatkörök kivételével – kötelező.

A népszámlálás 2022. október 1. és november 28. között kerül végrehajtásra, melynek menete:

  1. 2022. október 1. és 2022. október 16. között az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket;
  2. 2022. október 17. és 2022. november 20. között zajlik a számlálóbiztosi terepmunka, ebben az időszakban az adatszolgáltatás már csak a számlálóbiztosok közreműködésével, személyes interjúk által teljesíthető;
  3. 2022. november 21. és 2022. november 28. között kerül sor a pótösszeírási időszakra. Ebben az időszakban már csak azon személyek összeírására kerülhet sor, akik a számlálóbiztosok általi interjú keretében sem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket. Ekkor az összeírásból kimaradt személyeknek kell jelentkezniük a Polgármesteri Hivatalban helyi népszámlálási felelősnél, akinek gondoskodnia kell ezen személyek összeírásáról is.

A népszámlálást megelőzően a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a népszámlálás részleteiről, a válaszadás módozatairól (pl. az online internetes kitöltéshez szükséges egyedi azonosítóról) felkérő levelet fog küldeni valamennyi magyarországi címre. A felkérő levél nevet nem, csak címet tartalmaz, ezért a pontos felkérés érdekében elengedhetetlen, hogy a levelek a megfelelő címekre érkezzenek.

A népszámlálás terepen történő adatgyűjtését a számlálóbiztosok végzik. Számlálóbiztosnak az a nagykorú, cselekvőképes személy jelentkezhet, aki

  • legalább középfokú végzettséggel,
  • mobiltelefonnal és e-mail címmel,
  • magabiztos számítógépes ismeretekkel (tablet, mobiltelefon kezelése),
  • jó kapcsolatteremtő és kommunikációs készséggel,
  • jó helyismerettel és tájékozódási készséggel,
  • az otthoni felkészüléshez saját eszközzel és internet elérésselrendelkezik.

A számlálóbiztos munkadíja a 362/2020. (VII.23.) Korm. rendelet 3. számú melléklete alapján (a díjazás mértéke a terepen végzett adatgyűjtés alapján lakásonként és személyenként külön jogszabályban meghatározottak szerint változik):

  • Kapcsolatfelvétel, címellenőrzés, aktualizálás: 240 Ft/cím (külterületen 350 Ft/cím)
  • Lakás, lakott üdülő, lakott egyéb lakóegység, intézet: 300 Ft/összeírás körébe tartozó cím
  • Összeírt személy: 525 Ft/összeírt személy

FONTOSABB TUDNIVALÓK:

  • Aszámlálóbiztos áll közvetlen kapcsolatban az adatszolgáltatókkal, munkáját közvetlenül a felülvizsgáló irányítja, ellenőrzi.
  • Feladataa körzeteinek bejárása, a körzeteihez tartozó, az internetes önkitöltési időszakban le nem zárt címek felkeresése, az interjúk és az adatfelvétel lebonyolítása, valamint a címek pontosítása, az esetleges új címek felvétele.
  • A számlálóbiztosnak a terepmunka során (mintegy 5.400 biatorbágyi cím és tervezetten 32 fő számlálóbiztos esetén) kb. 150-170címen kell kérdőívet elektronikus formában kitöltenie, a KSH által biztosított, védett elektronikai eszköz (tablet) segítségével.
  • A számlálóbiztos vállalja a folyamatos munkavégzést, a jelentős fizikai és szellemi igénybevételt, valamint aszámlálóbiztosi munka során kapott válaszok bizalmas kezelését!

A számlálóbiztosnak jelentkezőknek megbízásuk előtt, e-learning rendszerben történő egyéni felkészülést követően vizsgát kell tenniük. A sikeres vizsga letétele után kerülhet sor a megbízási szerződés megkötésére!

Amennyiben Ön a fenti feltételeknek megfelel, és 2022. évi Népszámlálás lebonyolításában számlálóbiztosként közreműködne, kérem, hogy a letölthető vagy a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán (2051 Biatorbágy, Baross Gábor u. 2/A.) átvehető jelentkezési lapot kitöltve az igazgatas@biatorbagy.huelektronikus címre küldje meg, vagy személyesen adja le az Ügyfélszolgálaton.

Jelentkezési határidő:2022. augusztus 1.

Amennyiben további kérdésük van a népszámlálással kapcsolatban, kérem, keressék fel a KSH számlálóbiztosok toborzásához kapcsolódó aloldalát, az aloldal linkje: https://www.ksh.hu/szamlalobiztostoborzas, illetve forduljanak bizalommal a Polgármesteri Hivatal munkatársaihoz az alábbi telefonos elérhetőségeken:

hétfőn: 08:00-18:00, keddtől-csütörtökig: 08:00-16:30, pénteken: 08:00-14:00 óra között:

Pomaházi Krisztina igazgatási osztályvezető, helyi népszámlálási felelős: 30/697-4095, Véghné Gazsi Etelka igazgatási ügyintéző 23/310-174/249.

Biatorbágy, 2022. június 27.

dr. Hajdu Boglárka

jegyző

Kapcsolódó dokumentumok:

Csatolmány Méret
jelentkezes_szamlalobiztos.pdf (156.23 KB) 156.23 KB
adatkezelesi_tajekoztato_biatorbagy.pdf (145.52 KB) 145.52 KB