Védőoltással a méhnyakrák ellen!

Képviselő-testületünk döntése alapján a Önkormányzatunk széleskörű kampányt szervez a méhnyakrák megelőzésének céljából. A program célja a védőoltáshoz való hozzájutás segítése az Önkormányzat anyagi támogatásával egy kijelölt célcsoport részére, valamint a tájékozottság növelése, a preventív szemléletre való ösztönzés.  

A programot az Önkormányzat a következő években is folytatni szeretné. 

A program keretében a 14 éves korú (1994. június 1. és 1995. december 31. között született), állandó biatorbágyi lakóhellyel bíró leánygyermekek védőoltással történő ellátását támogatjuk. A programban résztvevő leánygyermekek 3 adagos oltási sorának költségét az Önkormányzat átvállalja.  

A program lépései:  

- 2009. 03. 02-én 18:00-kor Sajtótájékoztatóval egybekötött Szülői Tájékoztató Fórumot és Végleges Regisztrációt tartunk Biatorbágy – Faluházban (Baross Gábor u. 1). Itt kerül sor egy rövid ismertető után az esetlegesen felmerülő kérdések megválaszolására, illetve a végleges regisztrációra.  

Résztvevők:

  • Dr. Palovics Lajos -  Biatorbágy Város Önkormányzata, Polgármester 
  • Dr.Győri Gábor – Biatorbágy Város Önkormányzata, Népjóléti Bizottság Elnöke 
  • Dr. Koiss Róbert  Nőgyógyász, Onkológus 

 

A méhnyakrákról, a HPV vírusról és a védőoltásról 

 

- Jelentkezés és a regisztációs lap leadásának határideje  2009. március 10. 

- 2009. 03. 24 -én történnek meg az első oltások 

Döntésünkben szerepet játszott, hogy a védőoltás olyan anyagi terhet jelentene a legtöbb szülőnek (90.000 Ft/fő), amit nem tudna önerőből felvállalni, valamint az, hogy a méhnyakrák az egyik legtöbb áldozatot szedő betegség és az egyetlen olyan rákos női megbetegedés, amely ellen most már létezik védőoltás. 

Mi okozza a méhnyakrákot? 

A méhnyakrák Magyarországon a mellrák után a második leggyakoribb daganatos betegség a nők körében. 2007-ben hazánkban kb. 1500 új, rosszindulatú méhnyak elváltozást ismertek fel. A méhnyakrák halálozási aránya Magyarországon 10-szer magasabb a fejlettebb európai országokhoz képest, pedig a méhnyakrák - az emlőrákkal ellentétben – napjainkban már megelőzhető! 

A méhnyakrákot 99%-ban a human papilloma vírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák,  szexuális úton való terjedéssel. A vírusnak több mint 100 típusa van, melyek közül a legtöbb alacsony kockázatú és nem okoz daganatot. A magas kockázatú (rákkeltő) típusok fertőzése esetén kezelés hiányában a rendellenesen működő sejtek méhnyakrákot idéznek elő. A leggyakoribb magas kockázatú típusok a 16-os és 18-as törzsek.  

A szűrés segít a betegség idejében történő felismerésében 

A méhnyakrák elleni küzdelem egyik fegyvere a betegség időben történő felfedezése. Hazánkban a nőgyógyászati vizsgálatot kenetvétellel egészítik ki. Az így végzett rendszeres citológiai szűrés a korai felfedezés jó lehetőségét jelenti, hiszen ez az egyetlen olyan rákféleség, ahol könnyen diagnosztizálhatjuk a kóros vagy rákmegelőző elváltozáson átment sejteket, és hamar el is lehet távolítani a beteg szövetrészt. 

Bár a szűrés jó segítség rákhoz vezető elváltozások észleléséhez, a kóros esetek körülbelül 20 százalékát még ezzel sem lehet felfedezni. Az is igaz, hogy a pozitív lelettel való szembesülés minden nő számára megrázó és aggasztó „élmény”, akárcsak az érintett sejteket eltávolító műtéti beavatkozás. 

Mi ellen véd az oltás?  

A védőoltás új és hatékony módszer a méhnyakrák megelőzésére, illetve kockázatának csökkentésére. Az oltás úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai által kiváltott, esetlegesen méhnyakrákot okozó fertőzés kialakulását. 

A védőoltás, amely a HPV 16-os és 18-as onkogén (rosszindulatú daganatot okozó) törzsek ellen véd, világszerte a méhnyakrákok több mint 70%-át előzheti meg. Közel 100%-os védelmet biztosít az ezen kórokozókkal összefüggésbe hozható méhnyak-rendellenességek ellen, a további HPV törzsek okozta esetleges rendellenességek pedig a rendszeres szűréssel idejében felismerhetők és megfelelően karban tarthatók.  

Miért érdemes védekezni a méhnyakrák ellen védőoltással? 

Azért , mert... 

  • ... a vírus könnyen terjed, könnyen elkapható. Bár nemi úton terjed, szexuális együttlét 
  • sem szükséges a fertőződéshez. Elég a nemi szervek környékén lévő bőrfelületek 
  • érintkezése (petting). 
  • …a fertőzés már akár az első szexuális aktussal megtörténhet. Becslések szerint a 
  • HPV fertőzést a szexuális aktivitás megkezdését követő 2-3 év alatt szerzik a fiatalok. 
  • ... az óvszer nem véd meg teljes mértékben a fertőzéstől. 
  • ... egy esetleges természetes úton létrejövő fertőzés nem alakít ki elégséges védettséget 
  • a szervezetünkben egy következő HPV fertőzés ellen, így a lányok/nők egész életükön 
  • át ki vannak téve a méhnyakrákot okozó rákkeltő HPV fertőzésnek. 
  • ... a méhnyakrák kialakulása hosszú évekig tart (10-20 év), közben nem észlelünk 
  • tüneteket, és anélkül megtörténhet a baj, hogy annak tudatában lennénk. 
  • ... a szűrés a betegség felismerésére alkalmas, a méhnyakrákot okozó HPV fertőzés 
  • megelőzésére nem.  

Kinek javasolt a vakcina?  

Célszerű oltani a szexuális életet még nem élő serdülőket éppúgy, mint az aktív szexuális életet élő, természetes fertőzésen már (akár) átesett nőket is. A védőoltás a leggyakoribb rákkeltő HPV törzsek ellen véd, amelyek világszerte a méhnyakrák kialakulásának több mint 70%-áért felelősek. Közel 100%-os védelmet biztosít az ezen kórokozókkal összefüggésbe hozható méhnyak-rendellenességek ellen, a további HPV törzsek általi kockázat pedig a rendszeres szűréssel csökkenthető. A védőoltás minden nőnek ajánlott korosztálytól és HPV státusztól függetlenül, az egyetlen feltétel, az egy évnél nem régebbi negatív citológiai (méhnyak szűrési) lelet. Ne feledjék: az oltás után a rendszeres szűrést ugyanúgy folytatni kell.  

Ebben az évben is mintegy ötszáz nő – anya, feleség, barátnő – hagyta el örökre gyerekét, férjét, szerelmét azért, mert nem figyelt eléggé önmagára. Megelőzhető lett volna!  

Biatorbágy Város Önkormányzata most lehetőséget kíván nyújtani leánygyermekeink védelmére. Reményeink szerint ezen kezdeményezés hatására mindannyian jobban odafigyelünk majd  a településünkön élő minden hölgyre!  

Miért ajánlják orvosaink a védőoltást?   

„A megelőzés már a serdülőkorú lányok esetében is rendkívül fontos lenne; a felnőttkori súlyos, életveszélyes megbetegedés megelőzésében”.  

„Egy szülő így tudja a majdan felnőtté váló gyermekét egy súlyos, halálos betegségtől megvédeni, s mondhatja el: „Én mindent megtettem”. Javaslom minden kislánynak beadni a védőoltást!”.  

„Ez az a betegség, amelynek a gyógyítása, amikor a nőgyógyász felfedezi, már elkésett. Ezért nagyon fontos a megelőzés, melynek egyik legfontosabb módjának a védőoltást tartom”.  

„Nő vagyok, feleség és anya. Míg kicsi volt a lányom, fogtam a kezét, óvtam, védtem, a legjobbat akartam neki. Most is ezt teszem, de már csak jelképesen fogom a kezét. Remélem személyes példámmal sikerült felismertetnem vele is a rákszűrés fontosságát, azt, hogy figyeljen magára és vigyázzon az egészségére. A megelőzés fontos módja a védőoltás.”