Betegséget okoznak a fertőzött szúnyogok a nyulakban

Néhány hete ismét terjed a myxomatózis nevű fertőző betegség a biatorbágyi nyúlállományokban, főként a halastóhoz közeli udvarokban. Dr. Köves László állatorvos írása arra hívja fel a figyelmet, hogy a mintegy egy évtizeddel ezelőtti nagyarányú nyúlállomány pusztulást meg lehet előzni.

 

Már megint azok a nyulak...

Talán a nyúltartók emlékeznek még arra, hogy tíz-egynéhány éve Biatorbágyon súlyos nyúlbetegség, -pusztulás söpört végig állományainkban. Ez a betegség a myxomatózis volt, ami újból jelentkezett. A kórt szúnyogok terjesztik a csípésükkel, a de emberre nem veszélyes. A fertőző vírust hordozó szúnyogok csípése (fülön, fejen stb.) nyomán 7-10 nap után jelennek meg a kocsonyás duzzanatok a bőrön, melyek elgennyesednek. A fertőzött állatok elhullása 7-10 nap körül kezdődik. Az elsődleges tünet a légzési nehézség, amit tüdőgyulladás okoz, és 2-3 héttel később lesoványodva elpusztulhatnak az állatok. Az esetleges túlélőket nagyon megviseli a betegség, vágásra nem alkalmasak.

A myxomatózis néhány hete ismét megjelent a nyúlállományokban, főként a halastóhoz közeli udvarokban. A betegség ellen van megfelelő védőoltás. Az 5 hetesnél idősebb süldők is olthatók, a oltást követő 10. nap után alakul ki a védettség, ez eltarthat akár egy évig is. Oltás után a nyúl bármikor levágható.

Ha a konyhakész vágott nyúlt ára akár 1000 forint felett van kilogrammonként, érdemes áldozni a védőoltásra, mivel ennek költsége nyulanként mintegy tizede a fenti értéknek. Sokan sajnos megkésve jelentkeznek a megbetegedéssel, vagyis hagyják az állatokat elpusztulni.

Soraimmal a korábbi járványt szeretném felidézni. A szakirodalomban olvasható, hogy a járvány általában az esztendő harmadik negyedében terjed, amikor a legnagyobb a szúnyoginvázió.

A betegség bejelentési kötelezettséggel jár, a fertőzött udvar nyúlállományát forgalmi korlátozás alá kell vonni. Sajnos jellemző, hogy ismét azokban az állományokban jelentkezett a betegség, amiket tulajdonosuk nem oltatott be és késve jelentette a fertőzés megjelenését.

Írásommal arra is szeretnék emlékeztetni, hogy a pecsenyenyúl milyen finom, drága élelem, és a nyúltartás kisüzemi méretekben is gazdaságos, sőt a súlyosbodó gazdasági viszonyok mellett egyre jobban rákényszerülünk. És persze a nyuszi a gyerekeknek is kedves, csendes, szelíd állata, nem harapós, nem szagos és nem bosszantja a szomszédot ̶ esetleg talán irigységet kelt.

dr. Köves László jogosult állatorvos  

ÉRDEKES

Az első valóban hatékony vakcinát , amely a hazai élővírust tartalmazta a Miskolci Állategészségügyi Intézetben fejlesztették ki. A megelőzés különösen azokon a területeken fontos, ahol nyaranta szúnyoginvázióra lehet számítani, vagyis a hazai vízpartok mellett.  A vakcinázásra általában kora tavasszal kellene sort keríteni, amellyel a tenyészállományt egész évre mentesíteni lehet a betegségtől. A nyár közepén született szopós nyulak azonban talállkozhatnak fertőzött szúnyogokkal, ezért van szükség a fiatal nyulak minél korábbi védőoltására.

Forrás: internet, dr. Sinkovics György: A házinyúl myxomatózisa

Csatolmány Méret
Már megint azok a nyulak... (17.41 KB) 17.41 KB