Elővásárlási jog helyett szociális segély

Biatorbágy önkormányzata nem tud élni elővásárlási jogával a bajba jutott lakóingatlan tulajdonosok megsegítésére.

Erre a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok védelme érdekében a módosított Végrehajtási törvény biztosított lehetőséget, azonban a jogi feltételek megteremtése mellett egyéb anyagi eszközökkel nem támogatja az állam az önkormányzatok elővásárlási jogának érvényesítését.

A jelenlegi gazdasági körülményeket figyelembe véve Biatorbágy Város Képviselő-testülete a jövő évi költségvetési tervezetben nem képzett jelentős tartalékokat, így a jog gyakorlása érdekében hitelfelvételre lenne szükség, amely komoly költségeket róna az önkormányzat költségvetésére. Az önkormányzat hitelfelvétele esetén a megtérülésre reálisan 5 év áll rendelkezésre, ilyen feltételek mellett, aki a banki hitelösszegeket nem képes törleszteni, úgy a lakásbérleti díjak mértékét sem fogja tudni felvállalni. Tovább nehezíti a kialakult helyzetet, hogy a meglévő rendeletek módosításán túl további rendelet alkotásra lenne szükség az elővásárlási jog gyakorlásához.
Tekintettel a lakáshitel piaci viszonyokra és a megnövekedett adósok állományára, a Képviselő-testület szociális rendeletében foglaltak alapján kíván segítséget nyújtani a bajba jutott lakástulajdonosoknak. Az igénybe vehető szolgáltatások között szerepel az adósságkezelési tanácsadás, amelyet a Családsegítő szolgálat útján lehet igénybe venni, és a kamatmentes szociális kölcsön, amelyet lakáshitel tartozáshoz és közüzemi számla tartozásokra lehet igényelni.