Biatorbágy és Biatorbágyiak a tudományban II.

A Budaörsi Kistérségi Fesztivál szeptemberi eseményeivel kapcsolatban tartottuk a „Biatorbágyiak és Biatorbágy a tudományban – Mini Mindentudás Egyeteme” elsõ rendezvényét.

Most a Magyar Kultúra Napja alkalmából ismét szeretettel várjuk az érdeklõdõket a következõ elõadásokra: két biatorbágyi német nyelv és irodalommal foglalkozó tudós, egyetemi oktató mutatkozik be, majd õseink életét kutathatjuk a régész segítségével, aki a 2002–2006 között Biatorbágyon végzett ásatások eredményérõl számol be, és Biatorbágy egy nevezetes szülöttjérõl szóló elõadás hangzik el.

Helyszín: a Városháza földszinti dísztermében (házasságkötő termében – bejárat a Mester utca felől is)2010. január 23. szombat

10.00 Jövõ által ismerjük meg a múltat – Néhány új biatorbágyi ásatás ismertetése
  Repiszky Tamás a szentendrei Ferenczy Múzeum régésze
10.40 Nagybörzsönyi német nyelvjárások
  Dr. Márkus Éva tanszékvezetõ fõiskolai docens, ELTE Tanító- és Óvóképzõ Kar, Idegen Nyelvi Tanszék
11.20 Vladár Gábor élete és munkássága
  Dr. Boleratzky Lóránd egyetemi magántanár
11.55 Német irodalmi tanulmányok
  Dr. Varga Péter egyetemi docens, ELTEBTKGermanisztikai Intézet Német Nyelvû Irodalmak Tanszéke

 

Áprilisban tartjuk a Föld napjához, Szent György-naphoz kapcsolódóan a harmadik elõadást, ahol a Biatorbágy területén fellelhetõ védett növényekrõl, a Bia(torbágy)ról elnevezett õsmaradványokról, valamint településünk rendezésérõl, természeti és épített környezetérõl, környezetrendezési tervérõl és turisztikai stratégiájáról tervezünk elõadásokat.
A negyedik alkalmat „Biatorbágyiak és Biatorbágy a képzõmûvészetben” címmel augusztusra tervezzük, ahol a helyi származású vagy helyben lakó, elhunyt, illetve még élõ mûvészek munkásságát és munkáit mutatjuk be.
Palovics Lajos
polgármester