Nem fogadták el a költségvetést

Biatorbágy Város Képviselő-testülete 2010. február 18-án tárgyalt a város 2010. évi költségvetés tervezetéről, amely több hónapos szakmai munka és előkészület ellenére 7 igen, 2 ellen és 2 tartózkodás mellett nem kapta meg a szükséges minősített többséget.

A képviselő-testület 2009. október elején kezdte meg intézményeivel, hivatallal együtt a költségvetés tervezését és alkotta meg költségvetési koncepcióját. A koncepció elfogadását megelőzően már elkezdődtek a költségvetés rendelet-tervezet szakmai előkészületei, amelyet a hivatal pénzügyi osztálya az intézmények vezetőinek közreműködésével készített el. A 2010. évi költségvetési koncepció elfogadását és a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvény kihirdetését követően vált lehetőség a törvények által előírt követelmények véglegesítésére. Az így elkészült költségvetési rendelet-tervezetet megbeszélés keretében egyeztették a képviselő-testület tagjai és bizottságai a beterjesztést megelőzően. A megbeszélésen több bizottsági tag és képviselő aggodalmát fejezte ki a költségvetéssel kapcsolatban, amit költségcsökkentés céljából átdolgozásra javasoltak. Egy héttel később újra tárgyalták a költségvetést, azonban a testület hét bizottsága közül csak azok nem fogadták el, akik a költségcsökkentést javasolták (Pénzügyi- és a Közművelődési, Ifjúsági és Sport Bizottságok). Dr. Csontos János (SZBE) a Pénzügyi Bizottság elnöke a 2010. február 18-án tartott képviselő-testületi ülésen elmondta, hogy ami a Pénzügyi Bizottsági ülésen történt az szégyenteljes, a bizottsághoz méltatlan volt és vélhetően politikai eligazítást kaptak a bizottság tagjai és nem a szakmának, a logikus érveknek próbáltak megfelelni, hanem a politikai elvárásnak.
A 2010. február 18-án tartott képviselő-testületi ülést Dr. Palovics Lajos polgármester (SZBE) nyitotta meg, amely ülésen a 2010. évi költségvetést a testület a 14. napirenden tárgyalta.

Dr. Tóth Kálmánné a Biatorbágy Város Képviselő-testülete 2010. évi költségvetés-tervezetének ellenőrzésével megbízott könyvvizsgáló a vitát megelőzően kifejtette, hogy a költségvetés rendelet-tervezet szerkezetében, adattartalmában teljes körűen megfelel az államháztartási törvény és a vonatkozó kormányrendeletben előírtaknak, és tartalmazza azokat az információkat, amelyek a költségvetés készítése során szükségesek. Az auditor összefoglalójában kiemelte – a város bevételi előirányzataiban döntő részarányt képviselnek a saját bevételek, ill. az iparűzési adóbevételek, amely jelentős részben finanszírozza az intézmények stabil működését, egyéb kiadásokat és felhalmozási kiadásokat is. Beszámolójában utalt az önkormányzat által megpályázott Európai Uniós pályázatok megvalósításához szükséges önerők finanszírozásának biztonságos fedezhetőségére. A szakmai jelentés végén Dr. Tóth Kálmánné hangsúlyozta, hogy a költségvetés egyensúlyban van és rendelet megalkotható.

A kérdések sorában Szakadáti László (FIDESZ) a Közművelődési, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke aggodalmát fejezte ki a költségvetés tartalmának teljesülésével kapcsolatban. Azonban kérdésére Dr. Tóth Kálmánné megnyugtató választ adott, és megalapozottnak tartja a bevételi előirányzatokat, amelyet a tényleges eddigi bázisadatokkal, szerződésekkel és rendelkezésre álló adatokkal magyarázott.
Dr. Kelemen Gáspár (SZBE) az Ügyrendi Bizottság elnöke köszönetét fejezte ki mindazok felé, akik részt vettek a költségvetés elkészítésében, különös tekintettel a pénzügyi osztály munkatársainak. Egybehangzó véleménnyel volt Wágenszommer István alpolgármester (SZBE) is, aki kiemelte a hivatal munkatársainak hosszú hónapokon tartó szakmai munkáját és elismerése jeléül a költségvetés támogatásáról biztosított mindenkit.

A hozzászólások során komoly vita alakult ki és erős bírálat érte a FIDESZ-KDNP képviselő csoportot a szakmai vélemények hiánya, költségcsökkentő javaslatok nélküli hozzászólásaik miatt, annak ellenére, hogy azoknak a szükségességét ő maguk javasolták. További felháborodásra adott okot, hogy a költségvetés tárgyalásán Fekete Péter (FIDESZ), Kecskés László (FIDESZ) és Dr. Győri Gábor (FIDESZ) képviselők a település szempontjából fontos ügy tárgyalásán nem vettek részt.
Végül a napirendet névszerinti szavazás zárta, amelynek eredménye 7 igen, 2 nem, 2 tartózkodás, így a 2010. évi költségvetés nem került elfogadásra.

A Biatorbágy Város Képviselő-testület 2010. évi költségvetés rendelet-tervezetről szóló névszerinti szavazás eredménye

Képviselő neve Döntés
Barabás József
Igen
Dr. Csontos János Igen
Dr. Kelemen Gáspár Igen
Koósné Lévai Ildikó Igen
Dr. Palovics Lajos (polgármester) Igen
Tajti László Igen
Wágenszommer István (alpolgármester) Igen
Szakadáti László Nem
Varga László Nem
Dr. Lelkes Péter (alpolgármester) Tartózkodik
Tarjáni István Tartózkodik
Fekete Péter Távol
Dr. Győri Gábor Távol
Kecskés László Távol

Dr.Palovics Lajos
polgármester