Intézményeket és társadalmi szervezeteket is érint a költségvetés hiánya

Biatorbágy Város Képviselő-testülete 2010. február 25-én újra tárgyalta a „Biatorbágy Város Képviselő-testülete 2010. évi költségvetését”, amely a költségcsökkentéseket tartalmazó módosító indítvány beterjesztése ellenére továbbra sem kapta meg a szükséges szavazatokat. Az el nem fogadott költségvetés következtében az önkormányzat csak a feladatainak ellátásához szükséges minimális kifizetéseket képes teljesíteni.

Biatorbágy Város Képviselő-testülete pályázatot írt ki a Biatorbágyon működő társadalmi szervezetek 2010. évi támogatására, amelyen elnyerhető pénzösszeg a 2010. évi költségvetés tervezése során került megállapításra. A pályázatok elbírálása során több mint 10 millió forint került kiosztásra a pályázaton részt vett valamennyi társadalmi szervezet között, azonban az elnyert összegek a költségvetés rendelet hiánya miatt nem kerülnek kifizetésre.
A költségvetés rendelet hiánya nem csak az önkormányzat által kiírt pályázatokat érinti, hanem az együttműködési megállapodás keretében szerződött valamennyi szervezetet is, többek között a Biatorbágy Önkéntes Tűzoltó Egyesületet is. A civil szervezetekhez hasonlóan a szerződéses egyesületek is csak a költségvetés elfogadását követően jutnak az általuk igényelt összeghez.
További problémát jelent az intézmények működésével kapcsolatos feladatok ellátása, ugyanis a 2010. évi költségvetési rendelet megléte nélkül az önkormányzat által fenntartott intézmények a fizetéseken, rezsi költségeken kívül további juttatásokat és összegeket nem kapnak. Az így kialakult helyzetben bizonytalanná vált a Faluház és Karikó János Könyvtár valamint a Pászti Miklós Művészeti Iskola működése is.