Lőfegyveres madárriasztás a halastavaknál

A nagy kárókatona és a sárgalábú sirály kilövésére, riasztására kapott engedélyt a BIA-TEHAG Termelő és Kereskedelmi Kft. a biai halastavakon halászati tevékenységet végző cég, azonban a lőfegyverrel történő riasztáson kívül más riasztási módszerre nem kapott engedélyt a társaság.

A BIA-TEHAG Kft. a nagy kárókatona és a sárgalábú sirály állományának lőfegyverrel történő riasztásához és gyérítéséhez (kilövéséhez) kapott engedély a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőségtől. A biai halastavakon halászati tevékenységgel foglalkozó cég a madárfajok károkozásával indokolta kérelmét, amelyek jelentős veszteséget okoznak a társaságnak.

Fokozottan védett
 
A kis kárókatona (Phalacrocorax pygmeus)
Magyarországon fokozottan védett madárfaj,
amelyet Európában sebezhető fajként tartanak
nyilván és szerepel a Természetvédelmi
Világszövetség Vörös Listáján. Egyébként a
nagy kárókatonával könnyen összetéveszthető
madár - csökkenő állománya miatt -
természetvédelmi értéke 500.000,- Ft.

A Zöldhatóság az engedélyt bizonyos feltételek betartása mellett év végéig adta ki a kérelmező BIA-TEHAG Kft. részére, azonban az állatok kilövését csak halászati őrök és hivatásos vadászok végezhetik, és a vadászat során az ólomsörét használata tilos, más védett fajok egyedeinek kilövése, károsodása nem megengedett. Később a hatóság határozatát kiegészítve a madarak költési időszakában (május 1.- június 15.) csak azok riasztását engedélyezte, valamint az éjszakai riasztások és kilövések egyik időszakban sem lehetségesek. A lőfegyverrel történő riasztáson és gyérítésen kívül más riasztási (gázágyú, karbidágyú, stb.) és gyérítési módszer nem engedélyezett.