Felhívás a termőföldek hasznosítási kötelezettségére

A Körzeti Földhivatal vezetője közleményben hívja fel a termőföld tulajdonosok és azok használói figyelmét a törvényben meghatározott kötelezettségeikre, amelyet a hatóság szemlék során rendszeresen ellenőriz, azok elmulasztása esetén pedig bírságot szab ki.

 

A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 5. § (l) bekezdése kötelezően előírja valamennyi termőföld használó részére a termőföld hasznosításának kötelezettségét.

A földhasználó - ha e törvény másként nem rendelkezik, választása szerint - köteles a termőföldet művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítani, vagy a termelés folytatása nélkül a talajvédelmi előírások betartása mellett a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozni.

Szőlőt és gyümölcsöst a művelési ágának megfelelő termeléssel kell hasznosítani.

A földhivatal az előírt hasznosítási kötelezettség betartását rendszeresen, helyszíni szemlék során ellenőrzi.

A helyszíni szemlék során ellenőrzi továbbá:

  • a természetbeni állapot és az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adatok egyezőségét (művelési ág megváltozás a, illetve bejelentésének elmulasztása),
  • az időleges más célú hasznosítás megszüntetését,
  • az időleges más célú hasznosítási engedély lejárta után az eredeti állapotba történő helyreállítást,
  • a más célú hasznosítás megkezdésének előzetes bejelentését,
  • a földminősítési mintatereket,
  • felderíti az engedély nélküli más célú hasznosításokat, illetve ezt követően az eredeti állapotba történő helyreállítás megtörténtét,
  • felméri az újrahasznosítást igénylő területeket.

Felróható mulasztás esetén a földhivatal földvédelmi bírsággal sújtja a földhasználót, annak hiányában a termőföld tulajdonosát. Amennyiben a bírsággal érintett földrészletnek több földhasználója van, illetőleg az érintett földrészlet közös tulajdonban áll, a földvédelmi bírság a földhasználókat, illetőleg tulajdonosokat egyetemlegesen terheli.

A bírság mértéke a termőföld ingatlan-nyilvántartás szerinti aranykorona értékének kétezerszeres szorzata, illetve minimum 10.000 Ft.
A bírságot az azt kiszabó határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül kell megfizetni.

A határidőre be nem fizetett földvédelmi bírság adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.
A fentiek alapján felhívjuk a termőföld használók és tulajdonosok figyelmét a termőföldek hasznosítási, valamint a felhívásban még felsorolt kötelezettségeknek betartására, mely mindannyiunk közös érdeke!

 

Körzeti Földhivatal Vezetője