Megalakult az új képviselő-testület

Ünnepélyes keretek között tette le esküjét az új képviselő-testület 12 tagja 2010. október 14-én a Városháza házasságkötő termében. A testület működésének legfontosabb eseményén Szakadáti Lászlót választották alpolgármesternek.

Az önkormányzati választások után másfél héttel tartotta alakuló ülését az új képviselő-testület a Városháza Házasságkötő termében. Az ülést a szokásoknak megfelelően a korelnök vezette dr. Kelemen Gáspár személyében a testület legidősebb tagjaként.

A korelnök köszöntötte a résztvevőket és nyitotta meg az ünnepélyes ülést. Az önkormányzati képviselők és polgármester, valamint a kisebbségi önkormányzatok 2010. október 3-ai választása rendben és törvényesen került lebonyolításra - mondta Bunth Erzsébet a Helyi Választási Bizottság elnöke. A választási kampány időszakában 5 választási kifogás érkezett a választójogi törvény, illetve más jogszabályok megsértésére hivatkozással a HVB-hez.  Hozzátette – a választási bizottság a bejelentéseket megalapozottnak tartotta, azonban azok súlya nem veszélyeztette a választások jogszerű, eredményes lebonyolítását. Végül eredményes és konstruktív munkát kívánt a megválasztott képviselőknek és a polgármesternek.

Végtelen öröm számomra, hogy ilyen szépszámú és ennyi fajta kisebbségi önkormányzat létezik Biatorbágyon - nagyon egyszerűen szólva – fogják számunkra megmutatni kisebbségüknek kultúráját, hagyományaikat, ez színesíti életünket - üdvözölte a korelnök a megjelent kisebbségek tagjait.

Egy alakuló ülés legelső és legfontosabb mozzanata a szavazók akaratából választott képviselők megbízóleveleinek átadása és esküjük letétele. A testület több tagja, most vette át először ezt a dokumentumot, köztük Sólyomvári Béla, Nagy Tibor és Koleszár Kázmér. A meghívó tartalmi elemei szerint nyíltan, de titkos szavazással Szakadáti Lászlót választották alpolgármesternek a testület tagjai.

 

Ezt követően Tarjáni István polgármester köszöntötte a megjelenteket, az ülésen elhangzott beszédét alább közöljük:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Biatorbágyiak!

Szeretettel köszöntöm önöket itt a teremben és Biatorbágy történetében először, otthon a TV készülékek előtt is. Az imént hallották a választási bizottság elnökének tájékoztatóját, ezek szerint Biatorbágy a változásra szavazott, hiszen a megválasztott képviselők több, mint 2/3-a, a változást képviseli. Talán még emlékeznek, kampányunkban új korszakot hirdettünk. Mit is értünk ez alatt. Egyik legfontosabb feladatunk a valódi nyilvánosság megteremtése, ennek első lépését már tapasztalhatják is. Az élő TV közvetítés a testületi ülésekről évek óta sokunk igénye, ez most megvalósult és a továbbiakban is így marad. További eszközöket, is igénybe fogunk venni ahhoz, hogy információt adjunk önöknek arról, mi történik az önkormányzatban. A nyilvánosság szélesítése mellett gyorsabb, rugalmasabb ügyintézést, szolgáltató és ügyfélbarát hivatalt és intézményrendszert építünk ki. A változást mindenki tapasztalni fogja.

Az átadás-átvétel megtörtént, a hivatal vezetését átvettem, ma alpolgármestert választunk, a jövő héten pedig megalakulnak a bizottságok és megkezdődik az érdemi munka. Sokáig sorolhatnám még, mely területeken milyen változást tervezünk, de erre a későbbiekben számtalan lehetőségünk lesz.

Ahogy hallhatták Biatorbágyon a korábbiakhoz képest új rendszerben szavaztunk, minden választó körzetben egy képviselő nyert mandátumot, aki ezentúl annak a körzetnek a képviselője, kérem önöket keressék őket, hiszen az önök bizalmából kerültek a képviselőtestületbe.

A bizalom, amit kaptunk önöktől megtisztelő, a felelősséget vállaljuk és kérjék rajtunk számon a jövőben. Akik pedig a választáskor nem minket támogattak mi azoknak az érdekeit is képviselni fogjuk, ahogyan azt iménti eskü szövegében is hallhatták.

Az elmúlt 20 évet lezártuk. A választók akarata ezt megerősítette. A megosztottság és az ellentétek helyett arra fogok törekedni, hogy az alkotó erőket egyesítve, önökkel közösen, együtt valósítsuk meg közös céljainkat. Az itt élők legyenek büszkék arra, hogy Biatorbágyon élnek és ehhez a közösséghez tartoznak.

Ehhez kérem az égiek és az önök segítségét.