Népszavazás kezdeményezése

Topa Lajos 2010. október 14-én kérelmet nyújtott be Biatorbágy Város Jegyzőjéhez, mint a helyi választási iroda vezetőjéhez, „Egyetért Ön azzal, hogy Torbágy újra önálló település legyen?” kérdést tartalmazó, helyi népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtő ívének hitelesítése érdekében.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény szerint az aláírásgyűjtő ívek egy példányát az aláírásgyűjtés megkezdése előtt - hitelesítés céljából - be kell nyújtani a helyi választási iroda vezetőjéhez.
A helyi választási iroda vezetője a jogszabályi feltételeknek megfelelő aláírásgyűjtő ívet a benyújtásától számított 15 napon belül hitelesíti.
A helyi választási iroda vezetőjének az aláírásgyűjtő ív hitelesítésével kapcsolatos döntését a helyben szokásos módon közzé kell tenni.
A jogorvoslati határidő eredménytelen elteltét követő napon, jogorvoslat esetén a bíróság hitelesítő határozatot helybenhagyó döntése kézbesítésének napján a helyi választási iroda vezetője hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát. Az aláírásgyűjtést a hitelesítési záradékkal ellátott aláírásgyűjtő ív másolatával lehet megkezdeni.