Elment közülünk egy tanító néni

Sajnálattal, és mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ambrózy Árpádné (Erzsi tanító néni) 89 éves korában elhunyt. Temetése 2011. február 18-án délután 15 órakor lesz a biai katolikus temetőben.

Ambrózy Árpádné (1923. január 18. – 2011. január 30.) 
Megint elment valaki, akit sokan szerettünk. Akit sokan tiszteltünk emberségéért, lelkiismeretes munkájáért és szeretetteljes szigoráért. Aki sok-sok biatorbágyi kisgyereknek adta meg annak idején azt a szellemi útravalót, amelyet azok később, felnőtt korukban is gyakran vettek elő ballagási tarisznyájukból. Elment közülünk egy tanító néni, Ambrózy Erzsi néni.

Szombathelyen született, ám gyermekkorát, diákévit Zalaegerszegen töltötte, itt készült későbbi hivatására is. 1942-ben végezte el a Notre Dame tanítóképzőt, majd a háborús időkben, a visszatért Délvidéken kezdte tanítói pályafutását. Sokszor nehéz körülmények között dolgozott, összevont osztályokat tanítva olyan helyeken, ahol a szerb partizánok támadásai mindennaposak voltak.

A front közeledtekor szüleivel Németországba menekült. Itt ismerkedett meg későbbi férjével, a hadifogságból szabadult hivatásos hadnaggyal, aki később szintén a tanári pályát választotta.
1947. végén, mint férj és feleség tértek haza. Tanított Apajpusztán, Nagyatádon, Petőhenyén, Makádon.

Biatorbágyra 1955.-ben költöztek, itt nevelték fel gyermekeiket, Erzsébetet és Árpádot és tanítottak férjével együtt évtizedeken keresztül a biai iskolában. Erzsi néni 1983-ban érte el a nyugdíjkorhatárt, de nem vonult vissza, egészen 1988-ig tanított még nyugdíjasként is.
Vasdiplomáját 2007-ben vehette át, hatvanöt évvel az után, hogy végzett tanítónőként kilépett a zalaegerszegi tanítóképző kapuján.
Ahol dolgozott, mindenhol örömmel emlékeznek vissza határozott, de kedves egyéniségére, nagy tudására, széles látókörére. Munkáját élethivatásnak tekintette, a gyerekeket a természet, a haza és a munka szeretetére nevelte, amiért hálás köszönettel gondolnak rá vissza volt tanítványai.

 

Erzsi néni! Fájó szívvel búcsúzunk!
Nyugodjon békében!
Sz. A.