Kedvenceink kullancs elleni védőoltása

Kedves Gazdik! Szeretném felhívni szíves figyelmüket a tavasz miatt közelgő kullancsveszélyre!
A hamarosan újra előbukkanó és elszaporodó kullancsok nem csupán házi kedvenceinket veszélyeztetik, hanem közvetlenül minket embereket, felnőtteket és gyermekeket egyaránt!

Én most mégis állatorvos szemmel főként az állatok legfontosabb kullancsok által elkapható betegségeit, tüneteit, gyógykezelési és főleg megelőzési lehetőségeit szeretném bemutatni. A két legfontosabb betegség kutyák esetében a Babesia és a Lyme-kór.
Lerágott csont, de nagyon igaz a mi esetünkben is, hogy a MEGELŐZÉS a leghatékonyabb és legeredményesebb védekezés. Ennek állatok esetében több lehetősége van, mint az embereknél.

Kutyáknál van Lyme-kór elleni védőoltás és a tavalyi évtől Babesia elleni vakcina is, amely hatékonyan meg tudja előzni a fertőzést. Ezeket ilyenkor a tavasz elején érdemes beadni és akkor egy év védettséget jelentenek. A jó minőségű nyakörvek 6-7 hónap, míg a különböző cseppek általában egy hónap védettséget adnak a kullancsok, bolhák és az egyéb külső élősködők ellen.
A jelenleg leghatékonyabb készítmények, védőoltások az állatorvosi rendelőkben és az állatpatikákban állnak a lelkiismeretes gazdik rendelkezésére.

 

Baráti Üdvözlettel,
Dr. Fux Attila állatorvos