Atomkamion

Atomkamion érkezik a Faluház parkolójába 2011. december 19-én. A közel 30 tonnás jármű a magyarországi villamos energia közel 30%-át szolgáltató Paksi Atomerőmű interaktív kiállítását rejti magába. A kamion csupán egy napig tartózkodik Biatorbágyon. Reggel 8.00–12.00 és 13.00–17.00 óra között látogatható.

Hogyan működik az atomenergia? Mi lenne, ha nem létezne a Paksi Atomerőmű? Hogyan őrizhetjük meg egészséges környezetünket gyermekeink, unokáink számára úgy, hogy ne kelljen áramhiánnyal küszködnünk vagy a mainál jóval magasabb villanyszámlát fizetnünk? Ezekre és még további izgalmas kérdésre is választ kaphat, ha meglátogatja a kiállítást. Az MVM Csoport, a Paksi Atomerőmű tájékoztató kamionjában személyesen is kipróbálhatja, hogyan nőne a villamos energia ára és a környezetterhelés, ha csökkentené a legolcsóbb és legtisztább áramot előállító atomerőmű teljesítményét. Megtudhatja, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett működik a paksi erőmű, s tájékozódhat az olcsó és tiszta atomenergia hosszú távú alkalmazásával kapcsolatos tervekről.

A kamion szimulátorán ön is irányíthatja az atomerőművet, láthatja, hogyan drágulna az áram és hogyan nőne Magyarország károsanyag-kibocsátása, ha nem lenne atomerőmű. Filmet nézhet az atomerőmű működéséről és az atomenergiáról. Az interaktív kiállításon megismerkedhet a világ összes atomerőművével, a közel három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű történetével és jövőjével, a magyar villamosenergia-hálózattal, Paks és környezete élővilágával.

Tekerjen egy kört az áramfejlesztő kerékpárral, és megtudhatja, mennyit kellene bicikliznie ahhoz, hogy megtermelje egy fél órás tévéműsor végignézéséhez szükséges energiát. Végül, de nem utolsósorban minden kérdésére őszinte választ kaphat az atomerőmű szakembereitől.