Kirándulók figyelem! Apróvad vadászat!

Az Iharos vadásztársaság tájékoztatása alapján értesítjük a lakosságot, hogy 2012. november 24-én, december 1-jén, 15-én és 29-én Biatorbágy közigazgatási területén fácán és nyúl vadászat, 2013. január 5-én, 19-én, valamint február 2-án, 16-án és 23-án fácán vadászat lesz. A vadászok minden alkalommal reggel 8 órakor a Viaduktnál található benzinkútnál gyülekeznek. A vadászatvezető ekkor dönt a vadászat konkrét helyszínéről.

Biatorbágy város közigazgatási területén két vadászatra jogosult vadásztársaság működik. Az M1 autópályától ill. a 1. sz. főúttól északra fekvő vadászterületeken a vadászati jog gyakorlója a Pilisi Parkerdő Zrt. (területileg illetékes: Budakeszi Erdészet, 2092 Budakeszi, Pátyi út 1.), Biatorbágy fennmaradó vadászterületein pedig az Iharos Vadásztársaság (2045 Törökbálint, Kazinczy út 54.).

Vadászterületnek minősül minden olyan földterület, valamint vízfelület, amelynek kiterjedése a háromezer hektárt eléri, és szemközti határvonalainak távolsága legalább háromezer méter, továbbá, ahol a vad a szükséges táplálékot megtalálja, természetes szaporodási feltételei, valamint természetes mozgásigénye, búvóhelye, nyugalma adott. Nem minősül azonban vadászterületnek a település közigazgatási belterülete, valamint alakóingatlanul szolgáló bekerített külterületi ingatlan, tanya, major, temető, nem mező-, erdő- vagy vadgazdálkodási célból bekerített hely, repülőtér, közút, vasút (Vadászati tv. 8. ).

Vadászati tevékenység
Az ország területén a vadászati tevékenységet a vad védelméről, vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény szabályozza
Vadászati tevékenység a vadászati idényben folytatható, mely az egyes vadfajok vadászatának idejét jelöli ki (vadászati tv. 38.§). Az egyes vadfajok vadászhatósága –konkretizálva a biatorbágyi vadászterületekre - az alábbiak szerint alakul:
vaddisznó: egész éven át történő rendszeres vadászat egyéni vadászat keretén belül

  • őzbak: április 15. - szeptember 30.
  • őzsuta: október 1. - február 28.
  • róka: egész éven át történő rendszeres vadászat egyéni vadászat keretén belül
  • vadkacsa: augusztus 15. - január 30., társas vadászat keretein belül
  • nyúl, fácán: október 1. - február 28., társas vadászat keretein belül

Vadászati tevékenység és a lakosság kapcsolata
Biatorbágyon magánszemély látogatóként (tehát nem a terület tulajdonosaként ill. a vadászati jog gyakorlójaként) vadászati tevékenységgel főként kirándulóként, leggyakrabban az erdőkben, ritkábban egyéb külterületeken (szántók, mezők) találkozhat.
Biatorbágy külterületén alapvetően gazdasági rendeltetésű erdők vannak, melyek elsődleges célja nem a rekreáció és kirándulás. Az erdő tv. 91. §-a szerint erdőben - annak rendeltetésétől függetlenül - üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan bárki saját felelősségére ott tartózkodhat, amit az erdőgazdálkodó tűrni köteles, kivéve, ha más jogszabály azt korlátozza, vagy az arra jogosult a látogatás korlátozását az erdő tv.-ben foglaltak alapján elrendelte. Az erdő látogatását az erdőgazdálkodó, ill. a vadászat időtartamára a vadászatra jogosult időlegesen korlátozhatja ill. feltételekhez kötheti (erdő tv. 94. §.), melyről a helyben szokásos módon tájékoztatni kell a lakosságot, ill. figyelmeztető táblákat kell kihelyezni.
Az erdőben lovagolni, ill. járművel közlekedni (beleértve a kerékpárt is), csak az arra kijelölt útvonalakon szabad, bizonyos tevékenységek pedig csak az erdőgazdálkodó hozzájárulásával végezhetők (pl. sportrendezvények, sátorozás, 24 órát meghaladó üdülési célú tevékenység, ld. erdő tv. 93.§).

Kirándulás kutyával
Törvény szabályozza a vadászterületen történő kutyasétáltatást is. A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. tv. 193. § (1) b) szerint szabálysértést követ el az, aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja. Mivel Biatorbágy külterületeinek nagy része vadászterület (ld. fent), így általánosságban elmondható, hogy külterületen kutyát sétáltatni csak pórázon szabad.