Kormányablakká alakult a budaörsi okmányiroda

Érd után Budaörsön is kormányablak várja az ügyeiket egyablakos rendszerben intézni kívánó biatorbágyiakat. Az eddigi okmányirodai szolgáltatásokon túl a megújult helyszínen többek között szociális-és családtámogatási, vállalkozási, egészség- és nyugdíjbiztosítási ügyek intézésére is mód nyílik.

A megnyitón résztvevő hivatalos személyeket többek között Kiss Ildikó a Biatorbágyi Polgármesteri Hivatal volt munkatársa üdvözölte az ügyintézői ablak mögül. Tarjáni István polgármester ezen az eseményen is tolmácsolta Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára felé a biatorbágyiak helyi kormányablak nyitására vonatkozó kérését.

 Hivatalos sajtóközlemény: Megnyílt a Budaörsi Kormányablak

2014. február 14. – Újabb Kormányablak nyílt meg Pest megyében. Az egyablakos ügyintézés legújabb helyszínét Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára adta át február 14-én Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízottal és Csenger-Zalán Zsolttal, a térség országgyűlési képviselőjével közösen. „Történelmi léptékű átalakításnak lehetünk szemtanúi a közigazgatásban” – mondta a megnyitón az államtitkár.

Ünnepélyes keretek között, de zavartalan ügyfélfogadás mellett adták át a felújított Kormányablakot február 14-én Budaörsön. Tarnai Richárd kormánymegbízott köszöntőjében arra emlékeztetett, az egyes ügyintézések színvonalának értékelésénél nincs lehetőség „pótvizsgára”, az ügyeit intézni kívánó állampolgár ugyanis ritkán látogat el a kormányablakba, és az ott szerzett tapasztalatai sokszor évekre meghatározzák véleményét a közigazgatás állapotáról. A kormánymegbízott hozzátette, a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a munkatársak kedvességét, az ügyintézés gyorsaságát, összességében pedig a közigazgatás színvonalának javulását értékelik az állampolgárok, közel 10%-kal nőtt azok száma, akiknek a változások megelégedésükre szolgálnak.

Szabó Erika államtitkár asszony beszédében úgy fogalmazott, a közigazgatásban az ügyfél a legfontosabb. „Ez az elmúlt évtizedekben nem így volt, így ezen a téren a kormányzat alapvető változásokat akart” – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, ehhez az állam és az állampolgár közti bizalmi viszony helyreállítására volt szükség. „Az a célunk, hogy az embereknek elég legyen a közigazgatásról csak annyit tudniuk, hol van a lakóhelyükhöz legközelebb eső kormányablak.”

Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője beszédében örömének adott hangot, hogy csakúgy, ahogyan eddig is, a budaörsiek gyorsan és lakóhelyükhöz közel tudják intézni az állammal kapcsolatos ügyeiket. „A változás a megszépült és megújult környezetben érhető tetten” – hívta fel a figyelmet az országgyűlési képviselő.

„Ahhoz, hogy a kormányablakokban mindent gyorsan el lehessen intézni, szükséges volt az informatikai rendszer egész közigazgatás rendszerébe való integrálására – mondta a beszédek befejezéseként a kormányablakok technikai hátterét bemutatva Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának vezetője.
Pest megyében a következő héten is nyílik még kormányablak, mely csakúgy, mint az idáig megnyíltak, könnyen elérhető helyszínen, egységes módon, egységes arculattal, informatikai támogatással és nyitva tartással teszi lehetővé az ország minden polgára számára közigazgatási ügyeik intézését.