Leleplezett alkotás

Március 15-én, az 1948-49-es forradalom és szabadságharc emléknapján avatták fel Petőfi Sándor bronz mellszobrát a polgármesteri hivatal épületének Petőfi utcai oldalán. Az alkotást Lelkes Márk Cserny-díjas szobrászművész készítette, aki eme legújabb munkájának felajánlásával is hozzájárult a település köztéri szobrainak gyarapításához.A művész keze nyomát több korábbi szobra is fémjelzi Biatorbágyon.

A nyugati lakóterületen és a könyvtárban Karikó János biai költőről, a Szily-kastélyban idősebb Szily Kálmán tudósról, az egészségház bejáratánál a Nobel-díjas Szentgyörgyi Albertről készített portréja látható. Ő az alkotója – a Német Nemzetiségi Önkormányzat által kiírt pályázat eredményeként, a Nemzeti Kulturális Alap és Biatorbágy Város Önkormányzatának támogatásával tavaly nyáron a Füzes-patak mellett felállított – kitelepítési emlékműnek is.

Lelkes Márk Petőfi Sándor megmintázásához a költőről készített egyetlen hitelesnek mondható közismert dagerrotípiát (fényképet) használta fel. Célja azonban nem az ember korpuszának hű ábrázolása, hanem a lánglelkű, tettre kész személyiség megidézése volt. A biatorbágyi PETŐFI-szobor jelkép. Egyszerre jeleníti meg hanyagul hátravetett sáljával és köpenyével a bohém vándorszínészt, dús hajával, magas homlokával a magyarság egyik hazánk határain túl is jól ismert lírai géniuszát, szúrós tekintetével és zsinóros Bocskaijával a nemzet forradalmárát, aki méltán állítható az utókor számára példaképül.