Elismerés Dr. Csath Magdolnának

A 2015. március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából Prof. Dr. habil Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár Magyar Gazdaságért Díjat vehetett át a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A kitüntetést Varga Mihály miniszter úr adta át. A Magyar Gazdaságért Díjat a gazdaság érdekében kimagasló, példamutató tevékenységet végző, természetes személyek kaphatják elismerésként.

A Magyar Gazdaságért Díjjal érem, továbbá oklevél és jutalom jár, amelyet a minisztérium biztosít. Az érem ezüstből készül, átmérője 42,5 mm, vastagsága 3 mm. Előlapján gróf Széchenyi István mellképe, alatta aláírása, felette a „Gróf Széchenyi István” felirat, mellette két oldalon tölgy- és babérág látható. Hátoldalán a Lánchíd, alatta a Széchenyi család címere és jelmondata, valamint a Hitel című műből származó idézet helyezkedik el, amelyet „A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTERTŐL” felirat és babérkoszorú vesz körül.

Prof. Dr. habil Csath Magdolna: közgazdász a Szent István Egyetem Emeritus professzora, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi magántanára, az MTA doktora, a gazdálkodástudományok habilitált doktora. Öt évig dolgozott egyetemi professzorként az USA-ban és két évig Nagy-Britanniában. De tanított Ausztriában is. Több nemzetközi szakmai folyóirat szerkesztőbizottságának tagja, rendszeresen publikál és tart előadásokat itthon és külföldön egyaránt. Két éve a Prágai Közgazdaságtudományi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Karán vendégprofesszor. Különböző tudományos kitűntetések birtokosa, Szent-Györgyi Albert díjas, 2014-ben tudományos cikkek bírálatáért Nagy-Britanniában is díjjal jutalmazták szakmai munkáját.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a „Jó Állam” kutatás (JÁK) „Pénzügyi stabilitás és gazdasági versenyképesség” szakmai műhelye munkáját irányítja. 2014-ben adta ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem azt az úttörő munkának tekinthető Közgazdaságtan, Társadalom-gazdaságtan tankönyvet, amelyet Csath Magdolna szerkesztett, és két fejezetének szerzője is volt. Ezek közül az egyik a „versenyképesség” témát dolgozta fel, amely téma az egyik fő kutatási területe.

A professzorasszony szűkebb pátriáján belül, Biatorbágyon is aktív közéleti szerepet vállal. Állandó tagja az önkormányzat pénzügyi bizottságának, részt vesz az önkormányzat civil tanácsadó testületének munkájában, ötletadója, szervezője és vezetője a Biatorbágy a vállalkozókért, a vállalkozók Biatorbágyért fórumnak, amelynek célja helyi vállalkozások felkarolásán, bemutatásán, népszerűsítésén keresztül a helyi gazdaság megerősítése és fellendítése. Dr. Csath Magdolna szakmai tudásával, helyi és térségi kutatási eredményeivel járult hozzá Biatorbágy Város Településfejlesztési Koncepciójának a 2014 – 2030 évekre vonatkozó kialakításához.