Törvénysértő szórólap

A Szövetség Biatorbágyért Egyesület által terjesztett négy oldalas „Négy év sárdobálás után is tovább mocskolódik a Fidesz!” c. szórólap a választási eljárásól szóló törvény több alapelvét is megsértette.

A Biatorbágyi Helyi Választási Bizottsághoz (HVB) fordult 2010. október 1-én Tarjáni István képviselő (2010. október 3-án megválasztott polgármester) a városunkban olvasható FIDESZ ellenes szórólapok terjesztése és a város honlapján megjelent tájékoztatók ügyében és kérte a jogszabálysértés megállapítását. A választási bizottság a kifogást elutasította jogszabálysértés hiánya miatt. Ezt követően a kérelmező fellebbezést nyújtott be a Pest Megyei Területi Választási Bizottsághoz (TVB) megismételve korábbi kérelmét, de a TVB jogilag helytállónak tartotta a HVB határozatát.

Tarjáni István élve a jogorvoslati lehetőséggel bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújtott be a Pest Megyei Bírósághoz a választási alapelvek tisztaságának megsértésére való hivatkozással és kérte a bíróságot, tiltsa el a Szövetség Biatorbágyért Egyesület jelöltjeit a további jogsértéstől. Kérte városunk 6. számú egyéni választókerület választási eredményének megsemmisítését is, mert a szórólap és a város honlapján olvasható tájékoztató olyan irányba befolyásolta a választópolgárokat, hogy a kampányanyag hiányában másként alakult volna a szavazás végkimenetele.

A bíróság megítélése szerint a tényállások felhasználása, annak módja, a szórólap stílusa választási kampányban nem megengedhető, sérti a választások tisztaságát, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét – áll a bíróság döntésében. A törvényszék megállapította, hogy a weboldalon fellelhető tájékoztató szöveg szintén tartalmaz a választási kampányhoz kapcsolódó tényállásokat, amely sérti a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség elvét, mivel olyan közzétételi eszközt használt fel, amelyet más jelöltek és szervezetek nem használhattak fel. A bíróság a jelölő szervezetet és annak jelöltjeit a további jogsértéstől a jövőre nézve eltiltja és a TVB határozatát megváltoztatja.

Azonban a 6. számú egyéni választókerület eredményének megsemmisítésére vonatkozó kérést a taláros testület nem tartotta indokoltnak, hiszen Biatorbágy területének egészén a támadott FIDESZ-MPSZ nagyarányú győzelmet aratott, mind a polgármester, mind az egyéni képviselő-jelöltek tekintetében.

 

Tarjáni István
polgármester

Csatolmány Méret
Pest Megyei Bíróság döntése (319.76 KB) 319.76 KB