Európai parlamenti választás 2014

Tisztelt Biatorbágyi Választópolgárok!

Az Európai Tanács döntése értelmében az unió országaiban 2014. május 22. és 25. között kell megtartani az európai parlamenti választásokat, ennek megfelelően Magyarország köztársasági elnöke 2014. március 8. napján kelt határozatában az Európai Parlament tagjainak 2014. évi választását 2014. május 25. napjára vasárnapra írta ki.
Az Európai Parlament tagjainak 2014. évi választása arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot, azaz országosan mindenkinek ugyanaz a szavazólap kerül kiosztásra, ahol érvényes szavazatot csak egy listára adhat le.

I. A választáson csak a névjegyzékben szereplő választópolgár szavazhat:

a) a névjegyzék tartalmazza minden választójoggal rendelkező, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár adatait. A névjegyzékben szereplők értesítési címükre, ennek hiányában lakcímükre 2014. április 7. napjáig kaptak értesítőt a Nemzeti Választási Irodától. Amennyiben az értesítőt nem kapta meg vagy elvesztette – a helyi választási irodától új értesítőt igényelhet.
b) a szavazás napján a lakóhelyétől távol tartózkodó választópolgár, ha
• Magyarország területén kíván szavazni 2014. május 23. napján 16 óráig a helyi választási irodához megérkezett átjelentkezésre irányuló kérelemmel
• külföldön kíván szavazni 2014. május 17. napján 16 óráig a helyi választási irodához megérkezett külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelemmel
kérheti lakcíme szerinti névjegyzékből való törlését és az általa megjelölt település vagy külképviseleti névjegyzékbe való felvételét.
c) az Európai Unió más tagállamának az állampolgár 2014. május 9. napján 16.00 óráig megérkezett kérelmében kérheti, hogy központi névjegyzékben vétele az Európai Parlament tagjainak választására is kiterjedjen.

II. A választást megelőzően benyújtható kérelmekről:

a) A magyarországi lakcímmel rendelkező magyar vagy külföldi választópolgár nyilatkozhat személyes adatai kiadásának tiltásával vagy annak feloldásával kapcsolatban;
b) fogyatékossággal élő választópolgárként választási segítséget igényelhet,
c) mozgóurnát a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt választópolgár 2014. május 23. napján 16 óráig a helyi választási irodához, a szavazás napján, legkésőbb 15 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz megérkezett - a szavazókör területén lévő tartózkodási helyét, valamint a mozgóurna igénylés okát tartalmazó kérelemben igényelhet.

A választásokkal kapcsolatban felhívom továbbá figyelmét arra, hogy a Ve. 79. (2) bekezdése szerint: „A választás kitűzésétől a szavazás napjáig - azaz 2014. május 25-ig – nem lehet szavazókör határát és sorszámát, továbbá település határát és elnevezését, utcanevet, házszámot és – ha az érintett ingatlan lakcímnyilvántartás szerinti címe annak helyrajzi száma – helyrajzi számot megváltoztatni.”

Részletes tájékoztatásért, vagy a kérelemnyomtatványokért forduljon bizalommal a Biatorbágy Polgármesteri Hivatalában (2051 Biatorbágy, Baross G. u. 2/a.) működő Helyi Választási Irodához vagy keresse fel a /valasztasok-2014 internetes oldalt.

dr. Kovács András s.k.
helyi választási iroda vezető

 

Csatolt fájlMéret
PDF icon Hirdetmény190.66 KB