Biatorbágy Város 2010. évi költségvetéséről, a FIDESZ és KDNP képviselők közös nyilatkozatáról

A FIDESZ-KDNP képviselői közös nyilatkozatban tiltakoztak a város 2010. évi költségvetésének elfogadásáról. Nagy meglepetést nem okoztak azzal, hogy Dr. Palovics Lajos polgármestert teszik egy személyben felelőssé mindenért.

1. Álláspontjuk szerint: ”Nem tudott élni a demokrácia adta lehetőségekkel, a konszenzusos egyeztetések, a tárgyalásos problémakezelés gyakorlása helyett az egyoldalú, pontatlan tájékoztatás és a személyes nyomásgyakorlás útjára tért.”

Sajnálatos, hogy a tiltakozó képviselők alapjaiban nincsenek tisztában a hatályos jogszabályi rendelkezésekkel.

A költségvetés megalkotásához – mivel rendeletalkotással kerül elfogadásra – minősített többség, azaz 8 képviselő egybehangzó szavazata szükséges. Dr. Palovics Lajos polgármester a képviselő-testületen belül egy szavazattal rendelkezik.

A jegyző és a polgármester felel a beterjesztésre kerülő költségvetés tervezetének szakszerűségéért és jogszerűségéért.

A költségvetés megalkotásának felelőssége a település működési feltételeinek biztosítása, az intézményhálózat működtetésének felelőssége a képviselő-testületet terheli.

Konszenzusról, tárgyalásos problémakezelésről akkor beszélhetünk, ha vannak javaslatok. Tény, hogy a költségvetés elfogadásáig a FIDESZ képviselői egyetlen módosító indítványt sem fogalmaztak meg. A polgármester és az alpolgármester (KDNP) által beterjesztett lehetőségeket, indítványokat elvetették. Így elég nehéz együttműködésről, konszenzusról, tárgyalásos problémakezelésről beszélni.

2. A FIDESZ-KDNP képviselői szerint „a beterjesztett költségvetés a pénzügyi egyensúly szempontjából nem megalapozott, jelentős kockázatot hordoz és jelentős hiányt vetít előre. Ennél még aggasztóbb a következő képviselő-testület mozgásterét beszűkítő, 2011-re átvitt kötelezettségek mértéke, valamint, hogy beláthatatlan távolságra tolja az égető oktatásfejlesztési beruházások megvalósulását.”

Álláspontjuknak ellentmond a könyvvizsgáló, a belső ellenőr, valamint a hivatal és az intézmények szakértő dolgozóinak véleménye.

A képviselő-testületen belül egyenlő arányt képviselnek (7-7 fő) a Szövetség Biatorbágyért Egyesület illetve a FIDESZ-KDNP képviselői. A FIDESZ-KDNP képviselők támogató szavazata nélkül döntés, kötelezettségvállalás nem születhetett, nem születhet.

Az aggodalom az oktatásfejlesztési beruházás elhúzódása miatt arcátlanságra vall, ugyanis a FIDESZ képviselői folyamatosan késleltették, februárban követelték a program leállítását. A beruházás folytatása – jelentős késedelemmel – a KDNP-s alpolgármester szavazatával vált lehetségessé.

3. Az önkormányzati törvény nem ismer olyat, hogy egy költségvetési rendeletet valamely politikai erő „egy szavazattal átenged”.

Ha a javaslat szakszerűtlen, jogszerűtlen akkor nincs miről beszélni, azt nem lehet megszavazni.

4. Csak a hitelesség kedvéért:

a.) a kisebbségi önkormányzatok, az intézmények, a közalkalmazotti tanácsok, a diákönkormányzatok, a szakszervezetek képviselői egyaránt javasolták a költségvetési rendelet megalkotását.
b.) a Tarjáni István (FIDESZ) által vezetett Népjóléti Bizottság – ellenszavazat nélkül – a költségvetés elfogadását javasolta.
c.) a Kecskés László (FIDESZ) által vezetett Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottság– ellenszavazat nélkül – a költségvetés elfogadását javasolta.
d.) az Ügyrendi Bizottság - ellenszavazat nélkül – a költségvetés elfogadását javasolta.
e.) a Településfejlesztési Bizottság - ellenszavazat nélkül – a költségvetés elfogadását javasolta.
f.) a Pénzügyi Bizottság nem foglalt állást a költségvetés kérdésében.
g.)a Varga László (FIDESZ) által vezetett Oktatási és Kulturális Bizottság nem foglalt állást a költségvetés kérdésében.
h.) a Szakadáti László (FIDESZ) által vezetett Közművelődési- Ifjúsági és Sport Bizottság nem foglalt állást a költségvetés kérdésében. A bizottság által kért kiegészítéseket a polgármester elkészítette.


A település lakossága – a FIDESZ –KDNP képviselőinek közös nyilatkozatában foglaltakkal szemben – joggal örülhet annak, hogy a képviselő-testület megalkotta a 2010. évi költségvetésről szóló rendeletét. Ezzel lehetőség nyílik az elért értékek megőrzésére, útjaink, parkjaink fenntartására, az intézményeink működtetésére, különös tekintettel az óvodákra, iskolákra, valamint az egészségügyi létesítményekre. Támogathatjuk a szociálisan rászorultakat, civil szervezeteinket.

Dr. Palovics Lajos, Biatorbágy polgármestere 2010. március 8-i hatállyal Dr. Lelkes Péter alpolgármestertől visszavonta a rá ruházott feladatköröket és az ezzel összefüggő jogosítványait. Dr. Lelkes Péter nem szavazta meg Biatorbágy 2010. évi költségvetési rendeletét és hetedmagával a polgármestert hibáztatta és sértő nyilatkozatot tett.

 

Kapcsolódó hírek:

Csatolmány Méret
FIDESZ és KDNP képviselők közös nyilatkozata (354.22 KB) 354.22 KB
Alpolgármesterek feladatai (473.58 KB) 473.58 KB