Benta-patak rehabilitációja

Az elkövetkező hónapokban az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Program keretében megkezdődik a Benta-patak meder-rehabilitációja a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén.

A projekt keretében rendezendő Benta-patak a Biai halastavakból ered és a Duna jobb oldalába torkollik. A több mint 20 kilóméter hosszú patak öt települést érint Százhalombattát, Érdet, Tárnokot, Sóskutat és Biatorbágyot is. A Benta -patak a vízgyűjtő terület földrajzi fekvéséből adódóan mérsékelten vízkárveszélyes terület, de szélsőséges csapadékok komoly problémákat okoztak, és okozhatnak jelenleg is. A meder vízszállító képessége csak helyenként éri el a szükségeset, így a jelenlegi állapotában nem felel meg sem a jogszabályi előírásoknak, sem a környezeti elvárásoknak. A rehabilitáció céljaként a csapadékvíz biztonságos elvezetése és a többlet vízhozamok befogadásának biztosítását, vízszállító képesség növelését és az itt élők életkörülményeinek a javítását határozták meg. A patakmeder fejlesztései során mederburkolás építésére és szükség szerint a patak kotrására is sor kerül.


Az újonnan kialakított meder csökkenti majd az árvíz lehetőségét, növeli az érintett területeken élők vagyonbiztonságát, csökkenti a mezőgazdasági termelés kockázatát és hozzájárul az épített és természeti környezet állapotának megőrzéséhez és javításához.