A pátyi vízmű szennyezte a Füzes-patak vizét

A pátyi szennyvíztisztító-telepről szivárgott szennyvíziszap a Füzes-patak vizébe, amely a Zöldhatóság és a polgármesteri hivatal május 14-én tartott közös helyszíni ellenőrzése során derült ki.

Három héttel korábban lakossági bejelentés érkezett Biatorbágy Város Polgármesteri Hivatalába a Füzes-patakból áradó bűzös szaghatás miatt. A helyszíni vizsgálatok megerősítették a bejelentést, ahol megállapításra került, hogy a szennyezés feltehetően a patak pátyi szakaszáról került a vízbe. A hivatal munkatársai a panasz azonnali kivizsgálása érdekében megtették a szükséges intézkedéseket, továbbá Biatorbágy polgármestere levélben értesítette Páty község polgármesterét, Páty község jegyzőjét, az ÁNTSZ-t, a „Zöldhatóságot” Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget és a Páty Vagyonkezelő és Közműfejlesztő Kft.-t is a Füzes-patakban talált szennyeződésről.

A felügyelőség és a polgármesteri hivatal közös helyszíni bejárást tartott május 14-én a Füzes-patak partján, majd a Páty Vagyonkezelő és Közműfejlesztő Kft. szennyvíztisztító-telepén, ahol a társaság igazgatója elismerte a vízmű felelősségét az ügyben, amit az egyik technikai berendezésük meghibásodása okozott, de a problémát röviddel utána elhárították. A felügyelőség munkatársai szerint túl gyakoriak az ilyen meghibásodások. A szennyvíztisztító-telepet még bezárni sem lehet közfeladatot ellátó funkciója miatt, és a pénzbírság sem segít, hiszen éppen a pénzhiány miatt nincs elegendő pénz új berendezések vásárlására.
Köszönhetően az elmúlt napok esőzéseinek és a vízszennyezést követő mederkotrásnak, a Füzes-patak vize kitisztult.

 

Kapcsolódó hírek: