Nyitott kapuk a Megyeházán

Hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén (szeptember 18-19.) rendezik meg a Kulturális Örökség Napjait. A rendezvény alkalmával olyan műemlékek, középületek, magánházak nyitják ki kapuikat az érdeklődők előtt, amelyek csak részben vagy egyáltalán nem látogathatók.

A nyitott műemlékek napjának gondolata először 1984-ben Franciaországban fogalmazódott meg. Miután a kezdeményezés nagy sikert aratott, a Benelux államok, Skócia, az Egyesült Királyság, Málta, majd Svédország is követte a francia példát. 1991-ben már az Európa Tanács is felkarolta az örökségvédelem hétvégéjének gondolatát és mára negyvennyolc országban rendezik meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő örökségi napokat. A rendezvény fő célja, hogy ösztönözze a lakosságot környezete kulturális értékeinek megismerésére és megőrzésére.

A magyarországi ünnepélyes megnyitóra a Festetics Palotában szeptember 17-én kerül sor, melyet követően 285 településen 707 helyszín és 257 sétaútvonal várja az érdeklődőket. Az idei esztendő a „Felemelő század” címet viseli, emlékezve a reformkor világára, történetére, szellemi életére, erőt és példát adó nagyságára. És hol érezhetnénk leginkább e csodás korszak szellemiségét? Pest megyében, a vezérmegyében és a klasszicista műemlékként számon tartott Pest Megye Önkormányzatának Hivatalában, ahol Kossuth Lajos, Széchenyi István, Fáy András és Bia egykori földesura Szily József (Pest-Pilis-Solt törvényesen egyesített vármegye alispánja) fáradozott a haza fejlődése érdekében.

A Megyeházán, szombaton és vasárnap 10 és 15 óra között, csoportos séta indul minden órakor az I. emeleti Kossuth Lajos teremből.

Pest megye számos településén is nyitott kapukkal várják a kíváncsi közönséget a templomok, múzeumok, kastélyok, művelődési házak, helyi könyvtárak és kézműipari műhelyek. A részletes programokról itt tájékozódhat.
A Kulturális Örökség Napjai rendezvény alkalmat ad rá, hogy értékeink megtekintése mellett észrevegyük azok mulandóságát és a megőrzés munkájának összetettségét, amelyhez az egész társadalom összefogására szükség van.

Forrás: www.pestmegye.hu