Magyar Kultúra Napja

Biatorbágy Város Önkormányzata szeretettel vár mindenkit 2012. január 22-én (vasárnap) a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott rendezvényekre. 17 órától a Pászti Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézmény képzőművész növendékeinek munkáiból nyílik kiállítás, valamint a hangszeres tanulók adnak rövid Folyosókoncertet." A 18 órakor kezdődő ünnepség szónoka Baracza Szabolcs szobrász és restaurátor művész, a képviselő-testület Civil Tanácsadó Testületének tagja lesz. Az ünnepi műsor főszereplője a Magyar Örökség-díjas Csillagszemű gyermek néptáncegyüttes. Ezen az estén kerül átadásra a Karikó János Könyvtár leghűségesebb olvasója elismerés is.

A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁT 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én. Kölcsey Ferenc - a kézirat tanúsága szerint - 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását Csekén. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések évről-évre alkalmat adnak arra, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Kölcsey műve előtt a katolikus magyarság néphimnusza a Boldogasszony Anyánk és az Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga kezdetű ének, míg a református magyarságé a Tebenned bíztunk, elejétől fogva (90. Zsoltár) volt. A XVIII. században népszerű történeti ének volt és gyakorta szinte himnuszként énekelték – a hatóságok által többször betiltott – ún. Rákóczi-nóta-t is.