Tervezett fakitermelés

Biatorbágy és Törökbálint határában közel 120 hektárnyi erdőterület felújítása kezdődött el az elmúlt év decemberében.  A Biatorbágyi Gazdakör helyszíni szemlét kért az erdő kezelőjétől, amit az készségesen teljesített.  A részletekről Kecskés László az önkormányzat Településfejlesztési, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke számol be.

Erdő, erdő, erdő …

Az első jelzés még 2013 decemberében érkezett az önkormányzetunkhoz, amikor a szomszéd település (Törökbálint) vezetői fejezték ki aggódásukat a Törökbálint és Biatorbágy között elhelyezkedő erdőben tervezett fakivágás miatt. Önkormányzatunk tájékoztatást kért a kezelőtől, amit januárban írásban meg is kaptunk. Az aggódás nem szűnt meg: egyének és egyesületek fordultak azóta is felénk befolyásunkat kérve a munkák leállításához, hiszen Pest megye egyik legnagyobb egybefüggő erdejének 110-120 hektárnyi részét érinti a beavatkozás, ezt féltették.  A Biatorbágyi Gazdakör helyszíni szemlét kért a kezelőtől, amit az készségesen teljesített. Keszléri József erdészetvezető kollégáival együtt tájékoztatott a munkák szükségességéről, céljáról, pillanatnyi állásáról, tervezett folytatásáról. Hangsúlyozta, hogy minden erdőben csak a hatóságok által jóváhagyott erdőterv alapján végezhető bármilyen munka, amit a tulajdonos folyamatosan ellenőriztet. A tulajdonos a magyar állam, az erdő kezelője a Pilisi Parkerdő ZRT. Hatályos erdőtervük van, az az alapján általuk végzett munkákat pedig a Pest megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának illetékes erdőfelügyelője, Hunya László ellenőrzi, aki szintén jelen volt. Egy erdőrészletben végeztek tarvágást, fokozatos felújító végvágást három erdőrészletben, növedékfokozó gyérítést kilenc erdőrészletben, törzskiválasztó gyérítést két részletben, egészségügyi termelést pedig huszonkettőben.

A tájékoztató végén a lakosság segítségét kérte a falopások megakadályozásában, földerítésében, ami kapcsán elmondta, hogy jó az együttműködésük a helyi rendőrökkel. Ezt segítendően adta meg a saját és kollégája telefonszámát.

Keszléri József, erdészetvezető: 20/9846180; Balog Zsolt, kerületvezető erdész: 20/9846188

Az érdeklődők bővebb tájékoztatást a városi honlapon megjelenő azonos című írás mellékleteiből, illetve az ott megjelölt honlapból, vagy a szakemberektől telefonon nyerhetnek.                                                                 

Kecskés László, a Településfejlesztési, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottság elnöke

Csatolmány Méret
parkerdo.pdf (294.03 KB) 294.03 KB
pilisiparkerdo_valsz.pdf (121.93 KB) 121.93 KB