Gátszakadás

Június 1-jétől várhatóan július végéig helyreállítják és megerősítik Biatorbágy Pecató városrész horgásztavának a tó és a Benta-patak közötti gátját, valamint az e mellett vezető Repkény út megsüllyedt szakaszát. Két évvel ezelőtt egy nyári vihar több fát tövestől kicsavart az említett töltésből, amelynek fellazult talajszerkezetén át azóta a tótól a patakmeder irányába átszivárgás érzékelhető. A víz alámosta a mederfalat, ami a felette vezető út suvadását okozta.

Biatorbágy Város Önkormányzata ezen esemény okán kért anyagi segítséget az önkormányzatok természeti károkból adódó kiadásainak támogatására a kormány által létrehozott vis maior költségvetési keretből. A mostani beruházás a nyertes pályázat alapján
17 176 000 Ft állami támogatásból és 2 044 008 Ft önkormányzati önerő hozzájárulásból valósul meg. A képviselő-testület 7 000 000 Ft-os pluszköltséget is vállalt, hogy a tómeder töltése a katasztrófa által érintett területen túl, teljes hosszában megerősítést kapjon. A kivitelezés ideje alatt szakaszosan félpályás útlezárásra lehet számítani, de a lakóingatlanok folyamatos megközelítése biztosított lesz. A napijegyes és egyéb horgászatot érintő kérdésekben a Peca-tó Sporthorgász Egyesület ad felvilágosítást.