Emlékezés virágokkal, koszorúkkal

A német ajkú lakosság kitelepítésének 76. évfordulóján tart megemlékezést Biatorbágy Város Német Nemzetiségi Önkormányzata és a Turwaller Stammtisch Egyesület 2022. február 27-én vasárnap. A második világháború után 1946. február 25 és 27-én több száz családot érintett településünkön is a kollektív bűnösség jegyében végrehajtott kitelepítés.

Az 1941-es népszámlálás során magukat német nemzetiségűnek, német anyanyelvűnek vallókat megfosztották magyar állampolgárságuktól, ingó és ingatlan vagyonuktól és „egy batyuval” kényszerítették őket az ország elhagyására. A németajkú lakosságot fegyveres őrök kíséretében vasúti vagonokban szállították a romokban heverő Németország menekülttáboraiba.
A megemlékezés programja:
14.15 órától a Füzes-patak partján álló kitelepítési emlékműnél helyeznek el virágokat az etyeki és a biatorbágyi egyesített német nemzetiségi kórus, valamint a Biatorbágyi Ifjúsági Fúvószenekar közreműködésével, majd 15: 00 órától az egykori vasútállomás – mai Faluház – udvarán található emléktáblánál koszorúznak. Az emlékműsor zárásaként 15: 15 órától a művelődési központ színháztermében levetítik László Gábor Mi svábok, mindig jó magyarok voltunk című ismeretterjesztő filmjét, amelyet követően kötetlen beszélgetésre invitálják a résztvevőket.