A többgenerációs házban élőknek csökkenhet a rezsije a földgáz vonatkozásában

Az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet hatályba lépett módosítása megteremtette annak lehetőségét, hogy a többgenerációs családi házban élő családok is rezsicsökkentett áron kapjanak földgázt.

A kedvezményt azok vehetik igénybe, akikolyan társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanban élnek, ahol legfeljebb négy önálló, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 105. §-a szerinti lakás rendeltetési egység található.

Ahhoz, hogy az ilyen lakó rendeltetési egységek esetén külön-külön is igénybe lehessen venni az átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentett gázárat, hatósági bizonyítványt kell kérni a települési önkormányzat jegyzőjétől. Az eljárás írásbeli kérelemre indul, a jegyző a kérelem beadásától számított 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a lakás rendeltetési egységek számáról. A hatósági bizonyítvány a ténylegesen kialakult állapotot igazolja, ezért csak helyszíni szemle lefolytatása nyomán adható ki.

A hatósági bizonyítványt a kérelmezőnek kell az egyetemes szolgáltatóhoz eljuttatnia.

Az alábbi linken elérhető a hatósági bizonyítvány igényléséhez használható kérelem minta, mely tartalmaz egy részletesebb tájékoztatót is. A kérelem minta használata nem kötelező.

Csatolmány Méret
Kérelem a lakásszám igazolásához (doc) (27.34 KB) 27.34 KB
Kérelem a lakásszám igazolásához (pdf) (274.47 KB) 274.47 KB
Adatkezelési tájékoztató (3.25 MB) 3.25 MB