Gyász és emlékezés

Nemzeti gyásznapunkon településünk 56-os emlékhelyénél, a biai országzászlónál mécseslángokkal és Nánási-Kézdy Tamás gondolataival tisztelegtünk szabadságharcos hőseink előtt. November 4-ét, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének kezdőnapját Magyarország kormánya 2013-ban nyilvánított a nemzet gyásznapjává.

1956. november 4-én Nagy Imre a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke a Kossuth rádióban drámai beszédben jelentette be, hogy „hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével."
A ma rendelkezésre álló források szerin a beavatkozásról már október 31-én döntöttek Moszkvában, ettől kezdve folyamatosan érkeztek szovjet csapatok Magyarországra. A Nagy Imre-kormány volt miniszterei, akik november elsején a Szovjetunióba távoztak, bejelentették, hogy minden kapcsolatot megszakítottak a Nagy Imre-kormánnyal, egyben kezdeményezték a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakítását Kádár János vezetésével. A harcokban november 4-én a fővárosban 135-en vesztették életüket. Az október 23. és január 16. közötti események országosan 2652 áldozatot követeltek, és 19 226-an sebesültek meg. A forradalom vezetőit: Nagy Imre miniszterelnököt, Maléter Pál honvédelmi minisztert, Gimes Miklós újságírót 1958. június 16-án koncepciós per után kivégezték. A megtorlás részeként további ezreket ítéltek börtönbüntetésre, internálásra.
 

Csatolmány Méret
nanasi-kezdy_tamas_irasa.pdf (68.23 KB) 68.23 KB
emlekezes56nov4re.jpg (29.66 KB) 29.66 KB