Biatorbágy a legvonzóbb város

2024. január 17-én tette közzé településindexét az Egyensúly Intézet, a Magyar Önkormányzatok Szövetségével közösen rendezett sajtótájékoztatóján. A dokumentum Magyarország 3155 települését értékelte a 2021-ig rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján, több kategóriában. (A településindex véglegesítésekor számos mértékadó indikátor legfrissebb adata 2021-ből származott, így az Egyensúly Intézet ezt az évet jelölte meg vizsgálata végső időpontjául.) Az értékelés alapjául 53 olyan indikátor szolgált, amely képes megragadni egy-egy közösség fejlettségének, élhetőségének legfontosabb aspektusait. Az indikátorok kiválasztásakor az is fontos szempont volt, hogy a releváns adatok legalább nyolc éven keresztül és minden vizsgált településre vonatkozóan rendelkezésre álljanak.

A 15 000 fő feletti városok rangsorában Budaörs, Biatorbágy, Gödöllő, Paks és Veresegyház szerezte meg az első öt helyet 2021-ben. A főváros agglomerációjában található Budaörs 2014 óta az első helyen szerepel, de Paks is megőrizte negyedik helyezését. Ezzel szemben Veresegyház (3. → 5.) hátrébb került a sorban, miközben Biatorbágy a 13. helyről tört az élre. Utóbbi ráadásul azt is elmondhatja magáról, hogy a vizsgált időszakban a legnagyobb fellendülésre volt képes. Biatorbágyot Komárom, Monor, Fót, illetve Cegléd követi a legintenzívebben fejlődő városok körében.

A tizenötezer fő feletti települések között Biatorbágy a legintenzívebben fejlődő város. A település a vizsgált időszakban kiemelkedően javult számos infrastrukturális változó területén, miközben érdemben nőtt az iparűzési adó egy főre vetített összege. A városi mezőny egészében Biatorbágyon a legjobb a vándorlási egyenleg, így a legvonzóbb város lett Budapest vonzáskörzetében. Ez azt jelenti, hogy minden ezer főre 27-tel többen választották Biatorbágyot otthonul, mint amennyien az elvándorlás mellett döntöttek. Érthető, hogy 2021-ben már itt volt a legmagasabb a lakások átlagos négyzetméterára, illetve az egyik legalacsonyabb a gyermekekre és idősekre eső aktív korúak aránya. 

Az Egyensúly Intézet vonatkozó kiadványa itt olvasható.