Tények a vízminőségről

Biatorbágy új nyugati lakóterületén a Fővárosi Vízművek több észak-dunántúli nagyvárost is ellátó ivóvizet szolgáltat. Tények a vízminőségről:

Tisztelt Biatorbágyi Ügyfeleink!

A Biatorbágy észak-nyugati részének ivóvízellátásában tervezett változásokról szóló novemberi tájékoztatásunk óta számos találgatás és tévhit kering a településen. Néhányan már hónapok óta fennálló rossz közérzetről, a vízben állítólagosan kimért olyan összetevőkről panaszkodnak, amelyek előfordulása egész egyszerűen lehetetlen ezeknek a vízbázisoknak az esetében. Az átállás pedig december közepén történt, tehát ezt megelőzően nem is lehetett hatással a csapvízre. 

Tudjuk, hogy minden változással szemben bizalmatlanok vagyunk, és hajlunk arra, hogy minden, azzal távolról sem összefüggő negatív jelenségért a változást okoljuk. 

A tény viszont az, hogy a biatorbágyiak csak nyertek azzal, hogy egy műszaki megoldással és a szomszédos ivóvíz-szolgáltató segítségül hívásával új alapokra helyeztük a város északi részének ivóvízellátását. Ezáltal biztonságosabb, folyamatosabb szolgáltatást tudunk nyújtani még a hazánkban is egyre inkább jellemző, extrém meleg kánikulai hónapokban is. Nem kell vízhiánytól, vízkorlátozástól tartani, amit számos Budapest környéki település megtapasztalhatott 2022 nyarán. 

Hogy mégis milyen változás tapasztalható az ivóvíz minőségében? 

Mivel az egyébként több észak-dunántúli nagyvárost is ellátó ivóvízbázis összetétele más, mint a fővárosi, ezért a magasabb ásványianyag-tartalom miatt keményebb a víz, mint korábban. Ez az emberi szervezet számára kifejezetten kedvező, a háztartási berendezésekre kell kicsivel nagyobb figyelmet fordítani. Az átállás időszakában átmenetileg klórosabb lehet a víz íze. Ez a víz élvezeti értékét befolyásolja ugyan, fogyaszthatóságát viszont nem. Néhány perces pihentetés után a jelenség amúgy is megszűnik, a csapvíz tehát bármikor, bátran fogyasztható. 

Fontos tudni, hogy az átállás, december közepe óta laboratóriumunk rendszeresen ellenőrzi a területen vett vízminták minőségét. Ennek alapján bizton állíthatjuk, hogy a szolgáltatott ivóvíz minden paraméter, így a keménység és a szabad klór mennyiségének tekintetében is megfelel a szigorú hazai és Európai Uniós előírásoknak. 

Továbbra is a legnagyobb odafigyeléssel és felelősséggel végezzük Biatorbágyon ivóvíz-szolgáltatási tevékenységünket. Az ivóvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer!

Fővárosi Vízművek

Csatolmány Méret
BIA_vizminoseg_szorolap_A5_03_WEB.pdf (109.88 KB) 109.88 KB