Iharosi csapadékvíz elvezetés

Egy lassan tíz éve fennálló, környezetkárosító csapadékvíz-elvezetési probléma megoldása, illetve a Madár-forrás környéki vizes élőhelyek rehabilitációja érdekében most közel tízezer négyzetméternyi, jelenleg cserjés, bozótos, fás területet tisztítanak meg az Iharosban. Részletek alább:

Lassan tíz éve okoz környezetkárosító problémát a Rozália I. és a Rozália II. ipari parkok területéről az Iharos-völgybe érkező csapadékvizet kezelő rendszer meghibásodása. 

Az önkormányzat 2021-ben környezetvédelmi tanulmánytervet készíttetett a helyzet megoldására. A tervezési folyamatba a tájépítészeken kívül bevonták az érintett ingatlanok tulajdonosait, a tájvédő szervezeteket és 2021. október 22-én lakossági fórumot is szerveztek, amelyen bemutatták az együttesen „Forrás projektnek” nevezett, egymáshoz szorosan kapcsolódó fejlesztések koncepció-terveit, amelyek itt tekinthetők meg.  

A hosszas előkészítő folyamat részeként, nyílt közbeszerzési eljárással választották ki az új csapadékvíz-elvezető rendszer kivitelezőjét, amelynek szakemberei 2024 májusában kezdték meg az előkészítő munkákat.

A mostani beavatkozásokkal kiváltják a Rozália ipari parkok csapadékvíz elvezetését a BUBA alatti áteresztől a Nimród köznél 2023. év során épült új csapadék csatornáig, melyhez a patakba való bevezetést átépítik, és a befogadó patakmedret rendezik. A kivitelezés során zöld közösségi tér is épül, közel tízezer négyzetméternyi, jelenleg cserjés, bozótos, fás területet tisztítanak meg a Madár-forrás környéki vizes élőhelyek rehabilitációja érdekében. A völgyfőben 189 fát, valamint lágy szárú társulásokat és erózióvédelmi céllal talajtakaró növényeket telepítenek a térségben őshonos, a mikroklimatikus adottságoknak leginkább megfelelő fajokból. Ez az új növényállomány hozzájárul az állati élőhelyek, a biodiverzitás, valamint a zöldfelület növeléséhez, a településklíma javításához és a hőszigethatás csökkentéséhez. Allergén fajokat nem telepítenek. (Erről a Biatorbágyi Körkép is beszámolt a Miénk itt a tér rovatában) 

A vízgyűjtő terület végső befogadója a Füzes patak. A vasúttól kezdődően a Budapest-Balaton kerékpárút (BUBA) vonaláig a továbbiakban is a meglévő burkolt árok vezeti le a csapadékvizet, amely a BUBA alatt a meglévő monolit átereszen keresztül kerül átvezetésre. Jelenleg ezeket a vizeket a burkolt árok a Madár-forrás irányába továbbítja, jelentős eróziós károkat okozva a forrásmederben. 

A település belső részeinek védelme érdekében a korábban kiépített árapasztót újra alkalmassá kell tenni eredeti feladatának ellátására. Emiatt átépítik a hordalékfogó-záporkiegyenlítő vízépítési-műtárgy vagyis a Némó-tó kereszt-töltése alatti ürítő-túlfolyót is annak érdekében, hogy a megnövekedett vízmennyiséget képes legyen kezelni. A május végén megkezdett munkák várhatóan november közepéig tartanak. Ezen időszak alatt a Forrás utca környékén jelentős tehergépjármű forgalom várható.