Természetvédők figyelmébe!

A most épülő óvoda, bölcsőde, konyha telkén 60 db lombhullató fát, több, mint 2000 cserjét, és közel 6000 évelőt, díszfüvet ültetnek az őshonos fafajokat kiszorító, szúrós, mérgező kérgű fehér akác sarjak helyére.

"A Forrás utca végén elhelyezkedő, 9285/9 helyrajzi számú, önkormányzati tulajdonú ingatlanon a hét folyamán megkezdődtek a bölcsőde, óvoda és főzőkonyha kivitelezésének előkészítő munkálatai.

Az ingatlanon 56 férőhelyes bölcsőde, 100 férőhelyes óvoda, és az azokat ellátó főzőkonyha épül, ezzel is segítve a biatorbágyi fiatal, kisgyermekes családokat. Tekintve, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedett a településre beköltözők száma, és ezzel párhuzamosan kevés az óvodai-bölcsődei férőhely, a projekt megvalósulásával az önkormányzat hozzájárul a családok terheinek csökkentéséhez, a szülők munkaerőpiacra történő visszatéréséhez. Az épülő új óvoda és bölcsőde elérhetőbb lesz a torbágyi településrészről, valamint a település egyes külterületi részeiről is, ahonnan eddig a belső övezeti óvodát/bölcsődét tudták a családok igénybe venni. Az új intézmények létrejöttével továbbá kb 45 új munkahely létesül városunkban.

A fejlesztés a város és erdő határán, „az épített és zöld szövet” találkozásánál helyezkedik el. A terveket készítő tervezőcsapat nagy hangsúlyt fektetett a zöld környezet jelenlétének hangsúlyozására, a természetközeliségre, az intézményt majdan birtokba vevő gyermekek természeti nevelésének lehetőségére, a természettel való vizuális kapcsolat megteremtésére az épületegyüttes minden részében. Az önkormányzat ezt a szemléletet szeretné megtartani a megvalósítás során is; pavilonos jellegű, nagyméretű zöldtetővel kialakított telepítés valósul meg. A Nimród utcát a Forrás utcával összekötve gyalogos tengelyt alakítunk ki, mely az újépítésű lakóparkot köti össze a Forrás tanösvénnyel és annak környezetével. A gyalogos tengely két oldalára fűződik fel a Bölcsőde és az Óvoda természetközeli tömege, valamint azok főbejáratai. A telek a Nimród utca irányában magasabban van, mint a Forrás utca szintje, ezért a kialakítandó főzőkonyhát – mely a Bölcsődét és az Óvodát is kiszolgálja, – a terep alá süllyesztjük, észak-keleti irányból adva gazdasági bejáratot és természetes bevilágítást is biztosító gazdasági udvart.

A nagy volumenű beruházás látványos, nagy változtatásokkal jár a telekre nézve, ezek első lépéseként az eddig szabadon terjedő, Amerika délkeleti részéből behurcolt, az őshonos fafajokat kiszorító, szúrós, mérgező kérgű fehér akác sarjakat, illetve a beteg, korhadt fákat a bozóttal, gyomokkal együtt eltávolítjuk a területről. A faszakértővel történt bejárás során a megtartásra érdemes, egészséges, értékes faállományt megjelöltük, azokat a kivitelezés során megvédjük. 

A kiviteli tervdokumentáció részét képezik természetesen a tájépítészeti tervek is, melyek a bölcsődei, óvodai környezetre vonatkozó, szigorú jogszabályoknak megfelelően kizárólag a gyermekekre biztonságos (nem szúrós, nem mérgező, stb) növényzet telepítését tartalmazzák. Ennek megfelelően a kivitelezés részeként közel 60 db lombhullató fát, több, mint 2000 cserjét, és közel 6000 évelőt, díszfüvet telepítünk majd az intézmények területén.

Várhatóan a jövő hét folyamán megtörténik a terület lőszermentesítése, és megkezdődnek a földmunkák."