Biatorbágy Város és Táj kapcsolata

A 2006-ban a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karán készült hallgatói mestertervek

A táj emberi, földi mivoltunk, biztonságot adó lokalitásérzékünk alapja. A hosszabb idő óta létező, szervesen növekvő települések természetes
módon érnek össze táji környezetükkel, lakosaik táji kötődése magától értetődő és generációk identitástudatának alapját jelenti. Biatorbágy zaklatottabb történetében most érkezett el az idő, amikor a település tudatosan kívánja tájhoz kötődését megélni. Olyan ez, amikor felszáll a köd és mindaz láthatóvá válik, ami addig rejtve maradt előlünk.
Milyen is ez a ködből felsejlő biatorbágyi táj? Erre a kérdésre adtak válszt az egyetemisták Rumi Imre Biatorbágy főépítésze, valamint Dr. Almási Balázs, Gergely Antal, Dr. Herczeg Ágnes, Dr. Illyés Zsuzsanna, Mikházi Zsuzsanna és Dr. Szilvácsku Zsolt egyetemi oktatók vezetésével.

A hallgatói mesterprojektek a központ, a hegykoszorú, a völgy és a kerékpárút egymással összefüggő és rendszerszinten összehangolt turisztikai fejlesztésére adtak javaslatot. A tervek kivétel nélkül a helyi turisztikai hálózat fejlesztésének fontosságát hangsúlyozták. Több életképes elképzelés született a túra útvonalak pihenőinek kialakítására. A történeti vizsgálatok számos kiaknázatlan lehetőséget tártak fel tematikus útvonalak, tanösvények létesítésére. 

 

Csatolt fájlMéret
PDF icon Biatorbágy város és táj kapcsolata13.26 MB