Biatorbágy funkcióbővítő városfejlesztése

Előzetesen megítélt támogatás: 857.345.604,- Ft

Projektmegvalósítás tervezett időszaka: 2011.03.01-2012.08.30

Pályázat neve:

KMOP-2009-5.2.1/B Funkcióbővítő rehabilitáció

Kedvezményezett:

Biatorbágy Város Önkormányzat
2051 Biatorbágy, Baross Gábor u. 2/A
Tel.: 06 23/310-174

Partner szervezetek:

 

Torbágyi Egyházközség, Varga és Társa Kft., Budavidék Zrt.

Közreműködő szervezetek:

Pro Régió Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. (1146 Budapest, Hermina út 17.; www.proregio.hu)

Projekt leírása:

Előzetesen megítélt támogatás 857.345.604 Ft, 68,97%-os támogatási intenzitással, mely a második forduló sikeres teljesítése után kerülhet végleges megítélésre.
A projekt jelenleg a projektfejlesztési szakaszba került.
A projekt több partner együttműködése keretében valósulhat meg. Partnerek a Torbágyi Egyházközség, Varga és Társa Kft, valamint a Budavidék Zrt.


Az önkormányzat által tervezett projektelemek:

  • Viadukt alatti csomópontban körforgalom építése,
  • A Patakpart zöldterületi fejlesztése. A pályázat keretében komplex egybefüggő közterület-fejlesztés valósul mely, mely összeköti a városközpontot és a torbágyi alközpontot. A koncepció Biatorbágy zöld szíve címet kapta. A fejlesztés súlyponti helyszíne a viadukt alatti terület és a patakpart. Egyik irányban szinte egészen az akcióterület határáig elnyúlik, a patakpart rendezése. A Templomnál a patak másik oldalára is átnyúlva a felújításra kerülő gyalogos és kerékpáros híddal méltó környezetet teremt a megújuló műemléki templomnak, helyet biztosít a rendezvényeknek. A templomdomb aljában egy forrás fakad, a tervek szerint a forrásfoglalás környezete is kiépítésre kerül, egy csobogóval, pihenőpadokkal.

A templom környezetében táji adottságok és a szakrális tér egységének megteremtése a cél. Egy csendes, nyugodt pihenőpark kialakítása a forrásfoglalás kiépítésével, és a rézsűk zöldfelületi revitalizációjával ezt szolgálja. A patak összeköti a többi tevékenység helyszínét a Torbágyi katolikus templomot, helytörténeti múzeumot a viadukt alatti csomópontot, a csomópontnál tervezett sportcentrumot, majd a viadukt melletti rézsűn felfelé haladva becsatlakozik a már korábban rendezett városközpontba, ahol a gazdasági szolgáltatóház épül és a Polgármesteri Hivatal bővítése is megvalósul.
A területhez szorosan kapcsolódik mindhárom helyszínen a parkolóhelyek bővítése is.
A terület fejlesztésével olyan köztér alakulhat ki, mely méltó helyszíne lehet a rendezvényeknek, a szabadidő eltöltésének egyaránt. Az Alsó Fő utcán a Boldog Gizella út és Öntöde utca között a rendszeres forgalomtól elzárt burkolt terület kerül kialakításra, hogy a rendezvények idején megfelelő helyszín alakuljon ki.
A többi patakparti terület is forgalomcsillapított zóna lesz, ezzel biztosítva a terület szabadidős célú kihasználását.
A területen pihenők kerülnek kialakításra pergolával, utcabútorokkal, játszóterekkel, mobil színpad telepítésére alkalmas helyek biztosításával.
A patakpart mentén kerül elhelyezésre a kitelepítési emlékhely, mely köztéri műalkotással állít emléket a településről kitelepített német lakosoknak.
A területen energiatakarékos közvilágítás is kialakításra kerül.
A Patak másik partján a Felső Fő utca térburkolattal történő ellátása lehetőséget nyújt a terepviszonyok kedvező adottságainak kihasználására, és a rendezvények idején rálátást biztosít a patak másik partjára.

  • Parkolók építése
  • A Polgármesteri Hivatal bővítése
  • Helytörténeti múzeum létrehozása
  • Ezek a projektelemek 85%-os támogatási intenzitással támogatottak.
  • Partnerek projektjei:
  • Torbágyi Templom homlokzat felújítása
  • Sportcentrum és üzletház építés, üzletház homlokzat felújítás