Kiti

Kiti 11 km-re délnyugatra fekszik a ciprusi Larnaka kikötővárostól. Tengerszint feletti magassága csekély, 20 méter. Az 1881-ben 670 lakost számláló Kiti népessége 1960-ra 1080, 1973-ra 1161 főre emelkedett. Az 1974-es török megszállás miatt bár sokan elmenekültek a településről, 1982-ben 2095 lakost számláltak, a 2001-es népszámlálás szerint pedig 3354-en élnek a településen. A szélsőségesen mediterrán éghajlatú Kitiben az évi csapadék mindössze 360 mm, és az is a téli hónapokban esik. Zöldségeket, például articsókát, cukkinit, okrát, édesburgonyát, burgonyát, sárga- és görögdinnyét, sárgarépát, gabonát, és déli gyümölcsöket termelnek az itt élő emberek. A partnertelepülések között Kiti a legidősebb település.

Temploma a Panagia Angeloktiszti, az angyalok építette legszentebb Szűz Anya templom mai ismereteink szerint a legrégebbi részei az V. századból valók. A keresztes háború Oroszlánszívű Richard király közreműködésével alapították meg a ciprusi királyságot. A frank fennhatóság alatt a királyi család birtoka volt, és már Chiti, Chitus néven szerepel a legrégebbi térképeken. Ennek a korszaknak az építménye volt az Angeloktiszti templomon egy kápolna, ami ma a templom egyik bejáratának előcsarnoka. Később velencei fennhatóság alá került Ciprus. Ezt a korszakot egy harangtorony jelzi az Angeloktiszti templomon, és egy őrtorony a tengerpart közelében. A harangtorony 1950-es, 60-as évek fordulóján lebontották. Ciprus török fennhatósága idején nem részesülhettek oktatásban a keresztény vallású ciprióták. 1835 és 1863 között kezdődött meg a magánjellegű oktatás, a helyi pap és tanító saját házában 1860-ig. Később az Angeloktiszti templom egykori, már említett latin kápolnájában, majd a mai községi óvoda telkén felépített egyhelyiséges első iskolában történt a tanítás. Később, 1925-ben egy úgynevezett másik új iskola is épült, majd főként az 1974-es események miatt lélekszám-növekedés miatt átmeneti intézkedések után 2002. november 17-én egy új, 14 tantermes, 6 évfolyamos elemi iskolát avattak fel. Ezenkívül még egy háromosztályos, ami a mi egykori tanítási rendszerünk kisgimnáziumának megfelelő, a 13-15 évesek számára szolgáló középiskola is van Kitiben, továbbá két egyházközségi és egy községi óvoda is működik. 1994-ben jött létre az Arkangyal Művelődési Egyesület, amely a helyi hagyományok ápolását tűzte ki céljául. 1940-es években csendőrségként működő épületben egy kis helytörténeti gyűjteményt hoztak létre, amelynek földszintjén régi háztartási, mezőgazdasági és kisipari eszközök, bemutatója van. A második teremben fotósorozat mutatja be a község múltját és jelenét, valamint a helyi borbély és cipészműhely eszközei láthatók. A ház udvaráról külön lépcsőn megközelíthető emeleti helyiség hagyományos hálószobaként van berendezve, egy régi ággyal, tükrökkel, szekrénnyel, székkel, asztallal, emellett régi rádióval, gramofonnal. 2007-ben készült el Kiti új temploma a Szent Kyrakosz (Cirják) templom. Az új templom lehetőséget ad arra, hogy a világörökséget képező Panagia Angeloktiszti templom régészeti feltárása megkezdődhessen, és tisztázni lehessen a mostani padlókkal és az átalakított falakkal elfedett régi alapok és épületrészek történetét. A kulturális érdekességek között sorolhatjuk fel a település magántánciskoláját, amelynek tagjai hagyományos és mai görög táncokat mutatnak be. A településen saját takarékszövetkezet is működik. A helyi közösség tervei között szerepel az Angeloktiszti templom már említett régészeti feltárása, a régi iskolaépületek felújítása, és újfajta hasznosítása. A település főterének, zöldterületeinek további fejlesztése, valamint a tengerpart erozió elleni védelme mellett a tengerparti nyaralóterületek fejlesztése, bővítése.

A partnerkapcsolat kialakítása érdekében 2002-ben kezdődtek meg a tárgyalások Biatorbágy és Kiti között. A testvérvárosi megállapodást 2004-ben, Biatorbágyon írta alá Mihalisz Nikolau tanácselnök és Dr. Palovics Lajos polgármester.
 
További információ Kiti honlapján