Havi archívum

Kép
vadkiloves.jpg
Jun 30

Vadkilövés

A helyi vadásztársaság értesítette az önkormányzatot, hogy Biatorbágy, Ürgehegy és Kutyahegy területén a mellékletben felsorolt időpontokban lesz vadkár elhárító vadászat. Kérik az ingatlantulajdonosokat és a területre látogatókat, hogy ne térjenek le a kijelölt utakról, illetve fokozottan figyeljenek házi kedvenceikre!

Kép
lekanyarodo-bia-viadukt-lakopark.jpg
Jun 30

Balos sávot kap a Pátyi út

A Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium beruházáshoz kapcsolódóan balra forduló sávval bővül a Pátyi út – Szily Kálmán út kereszteződése. A kivitelezés előzetes felméréssel és terepfeltárási munkákkal kezdődik, várhatóan 2023. július 3-án. Forgalomkorlátozásra egyelőre nem kell számítani.

Kép
tamasgabor.png
Jun 28

Tamás Gábor építész vallomása

Az Országépítő neten nemrég jelent meg egy interjú Tamás Gáborral, városunk új 16 tantermes iskolájának tervezőjével. Az itt elérhető kisfilmben megismerhetjük az organikus stílusú épület egyes kiemelt részleteit, illetve azt a világlátást, építészi szemléletet, vallomást, amely ennek az egyedülállóan lenyűgöző alkotásnak a tervezését vezérelte.

Kép
buba_epic.jpg
Jun 26

Jön a BuBa Epic mezőnye

A tavalyi után idén is megrendezi a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség a Budapest – Balaton Epic elnevezésű kerékpáros teljesítménytúrát, ezúttal 2023. június 30-án és július 1-jén. A nevezők a Budapest, Allee Bevásárlóközpontból egyesével rajtolnak, nagyjából 30 másodpercenként és Balatonalmádiban érnek célba. A résztvevők 2023. június 30-án, pénteken 12.00-20.00 óra között, 2023. július 1-jén szombaton pedig 8.00-20.00 óra között közlekednek az útszakaszon. Várható létszám: 200–250 fő. Az útvonal ide kattintva érhető el.

Kép
puska.jpg
Jun 23

Vad kár érte

A Budaörsi Rendőrkapitányság engedélyezte a kártékony vadak elejtését Jung József vadász irányításával 2023. augusztus 15-ig este 21:00 órától hajnal 5:00 óráig a Biatorbágy közigazgatási területéhez tartozó alább behatárolt területeken. Felhívjuk ugyanakkor a lakosok figyelmét, hogy a Nagy utca 25. szám alatti gazdaboltban jó minőségű vadriasztó szerek kaphatók, amelyek kihelyezésével, vagy kerítésre kenésével a termények hatékonyan védhetők!

Jun 23

Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság 2023.06.27.

MEGHÍVÓ

Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottsága 2023. június 27. kedden, 15 órai kezdettel munkaterv szerinti ülést tart a Városházán, melyre tisztelettel meghívom.

Napirend:

Jun 23

Oktatási, Kulturális és Egészségügyi Bizottság 2023.06.26.

MEGHÍVÓ

Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének Oktatási, Kulturális és Egészségügyi Bizottság 2023. június 26. 15:00 óra kezdettel rendes ülést tart a Városháza 116-os kis tanácstermében, melyre tisztelettel meghívom.

 

Napirend:

Kép
kakas.jpg
Jun 23

Értesítő: vidéken élünk

A kakas kukorékol, a kutya ugat, a béka brekeg, a szúnyog csíp, a szomszéd füvet nyír, a szántóföldet művelik. Csak néhány sajátosság, amellyel Biatorbágyon is számolni kell. Az Agrár-Gazda Szövetkezet ismételten értesíti az érintett lakókat, hogy Szily, Juhász, Ohmüllner utcák melletti szántóföldeken június 26. és július 5. között növényvédelmi munkákat végeznek a hatályos jogszabályok maximális betartásával, a lakosok lehető legkisebb mértékű zavarásával.

Kép
petofifakorte.jpg
Jun 23

Petőfi körtefája Biatorbágyon is

A Baross Gábor és Petőfi utca találkozásához, a költő szobrának közelébe körtefacsemetét ültetett az önkormányzat. A Magyar Kultúráért Alapítvány felhívására Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából minden település hozzájuthatott annak a terebélyes körtefának az oltványához, amely alatt a hagyomány szerint a költő utolsó estéjét 1849. július 30-án Székelykeresztúron, a Gyárfás-kúria kertjében, töltötte, és másnap e városkából indult fehéregyházi útjára. Ennek a fának csemetéje látható a hivatal melletti parkban.

Jun 23

Képviselő-testületi ülés 2023.06.29.

MEGHÍVÓ

 

Biatorbágy Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2023. június 29. napján (csütörtökön), 15.00 órakor a Városháza tanácstermében (102. terem) képviselő-testületi ülést tart, melyre tisztelettel meghívom.

Napirend előtt:

A polgármester beszámolója két ülés közötti időszak eseményeiről

Tájékoztató a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

Kép
tarjaniakatasztrofavedelemnel.jpg
Jun 22

Tiszta vizet a patakba!

Amint erre Tarjáni István ígéretet tett, személyesen juttatta el a Katsztrófavédelmi Igazgatósághoz a Füzes-patak vízmintáiból készült akkreditált szakértői mérési eredményeket és az ezekről készült igazságügyi szakvéleményt. Több éve okoz gondot városunknak a Füzes-pataknak és környezetének szennyezettsége, amely kapcsán alapos gyanúként merült fel, hogy a pátyi szennyvíztisztító nem teljesíti a vízjogi engedélyében meghatározott előírásokat. Tarjáni István és a hivatal jegyzője arra kérték a hatóságot, hogy tegye meg a megfelelő intézkedéseket a probléma mielőbbi hatékony kezelésére. Korábbi hír, a szakértői jelentéssel itt érhető el.

Kép
kollo_attila_csengettyudij.jpg
Jun 22

Aranycsengő Attilának

A Százhalombattán rendezett idei tankerületi pedagógusnapon Köllő Attila, a Biatorbágyi Pászti Miklós Alapfokú Művészeti Iskola népzene – citera és furulya – tanára Aranycsengő oklevelet vehetett át kiváló szakmai munkájának elismeréseként. Az eseményen városunk polgármestere és az intézmény vezetője elsőként gratulálhatott a kitüntetéshez. A közös képen balról jobbra: Tarjáni István, Bolykiné Kálló Eszter, Köllő Attila. Ezúton köszönjük Attila, hogy Biatorbágy büszke lehet rád!

Kép
viabuszlogo.jpg
Jun 22

Temetői különjáratok június 24-én szombaton

Június 24-én, 11:00 órától kísérjük végső útjára Dr. Stierbach Imre háziorvost a biai református temetőben. Az önkormányzat szeretné lehetővé tenni, hogy az idősebbek, mozgásukban korlátozottak, gépjárművel nem rendelkezők is el tudjanak jutni a szertartásra, ezért 10:20-kor a Vasútállomásról mindkét menetirányba elindul egy-egy ViaBusz különjárat, amelyek a Sándor utca felső végéhez közlekednek a Biai református temető bejáratához. A buszok a szertartást követően 10-15 perccel, szintén két irányba indulnak vissza az állomásra.

Kép
kuka.jpg
Jun 21

Hulladékkezelés és gyűjtés

2023. július 1-jétől a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. látja el a háztartási és háztartásihoz hasonló) hulladék begyűjtését és kezelését. A természetes személy ingatlanhasználókat érintő hulladékkezelési és begyűjtési folyamatok az eddig megszokott formában működnek tovább az új rendszer életbelépése után is. A hulladék gyűjtése és kihelyezése, továbbá a hulladék elszállításának időpontja és gyakorisága változatlan marad a Depónia Kft. által az év elején közzétett hulladéknaptár szerint. Változás csupán a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj számlázása és befizetése kapcsán lesz:

Kép
weblap_kerdoiv_banner.png
Jun 21

Városközpont közösségi tervezése

Biatorbágy Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megbízott településtervezőkkel és egy társadalmi civil csoporttal közös gondolkodásra hívja, kéri a város lakóit: Tervezzük együtt városunk központját, településünknek a viaduktól a postáig tartó (Viadukt utca – Baross Gábor utca – Ybl Miklós sétány) közé eső részét. Segítségül kérjük töltsd ki a kérdőívet, amely papír alapon megtalálható Biatorbágyi Körkép június-júliusi lapszámában, vagy itt elérhető online. További ötleteket, véleményeket a biatorbagy.varoskozpont@gmail.com címre lehet küldeni.

Kép
bialogoszines.jpg
Jun 21

Közvélemény-kutatás a 65 év feletti biatorbágyi lakosság körében

Biatorbágy Város Önkormányzata Idősügyi Tanácsának megbízásából a Polgármesteri Hivatal 2023. június-július hónapokban közvélemény kutatást folytat a 65 év feletti biatorbágyi lakosság körében.  Önkormányzatunk idősügyi tevékenysége további irányainak meghatározásához szeretnénk megismerni a Biatorbágyon élő idősek és velük élő hozzátartozóik igényeit, problémáit, jellegzetes élethelyzeteit.

Kép
katasztrofavedelem.jpg
Jun 20

Hőségriasztás

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján június 21-én (szerda) 00.00 órától június 23-án (péntek) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére. A tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Kép
csaladfa.jpg
Jun 20

Újra elérhető a családtörténeti adatbázis

Biatorbágy honlapján ismét működik a technikai okok miatt átmenetileg elérhetetlenné vált családfa aloldal. Az önkormányzat 2005-ben döntött a település anyakönyvi adatainak összegyűjtéséről. A forrásokat az 1714-1895 közötti egyházi anyakönyvek és az 1895. október 1. utáni polgári anyakönyvek adták, figyelemmel az adatvédelmi törvény és a levéltári törvény vonatkozó rendelkezéseire.

Jun 16

Biatorbágyi Értéktár Bizottság 2023.06.21.

Meghívó

Biatorbágy Város Önkormányzatának Értéktár Bizottsága 2023. június 21-én (szerdán) 9.00 órakor ülést tart a Biatorbágyi Polgármesteri Hivatal Nagytárgyalójában amelyre tisztelettel meghívom.

Napirend:

Kép
Dr.Stierbach
Jun 15

Elhunyt Dr. Stierbach Imre

Sajnálattal tudatjuk, hogy életének 76. esztendejében elhunyt Dr. Stierbach Imre, városunk kiváló háziorvosa, Biatorbágy Városért-Életműdíjban részesült köztiszteletben álló polgára. Végső búcsúztatásáról az időpont és helyszín ismeretében adunk tájékoztatást. Dr. Stierbach Imre életpályájának összefoglalója a mellékletben.

Kép
johogyittvagykep.jpg
Jun 15

Városünnep, jó, hogy itt vagy!

Tarjáni István arra hív minden biatorbágyit, hogy 2023. június 16–18-ig legyünk újra együtt: Kívánom, hogy mindenki találja meg a „kikapcsológombot” a programsorozat kínálatában, hogy felszabaduljon hétköznapjaink terhei alól, hogy elmondhassuk: Biatorbágy megtelt jókedvvel, örömmel, szeretettel. Mellékletben a városünnep rendezvényterve.